line
kwf-campagne-1

Antirookcampagne KWF: meer bruin brood en minder sigaretten

donderdag 17 december 2015

'Eigenlijk best gek, hè?' Met die slogan en veel publiciteit is het KWF vandaag begonnen met een bewustwordingscampagne over de gevaren van roken voor kinderen. Op veel te veel plekken is tabak beschikbaar waardoor de indruk ontstaat dat tabak normaal is. De tabakslobby noemt de kritiek 'volstrekt overtrokken'.
Door de webredactie

Iedere dag beginnen er in Nederland ruim 100 jongeren onder de 18 met het roken van een sigaret, 37.000 per jaar. Daarom is KWF Kankerbestrijding vandaag gestart met een nieuwe campagne op onder meer tv, social media en billboards genaamd: 'Eigenlijk best gek, hè?' Fleur van Bladeren, teamleider preventie bij KWF Kankerbestrijding: 'Geen enkele ouder wil dat zijn kind gaat roken. Laten we onze jeugd dan ook echt beschermen. Want zolang wij sigaretten normaal vinden, vinden onze kinderen dat ook.'

Uit onderzoek dat de Kamer van Koophandel deed in opdracht van het KWF, blijkt dat er meer dan 30.000 verkooppunten voor tabaksproducten zijn ten opzichte van 9000 van brood. 'Het is makkelijker om een pakje sigaretten te kopen dan een gewoon bruin brood,' zegt Van Bladeren. 'Jongeren worden op veel plekken geconfronteerd en verleid met tabaksproducten. Wanneer ze iets kopen in de supermarkt, wanneer ze benzine voor hun scooter afrekenen, als ze hun chipkaart opladen of een tijdschrift kopen. Het is eigenlijk absurd dat we in Nederland sigaretten verkopen alsof het een normaal product is, terwijl we het hebben over een product dat ruim een op de twee rokers doodt.'

'Steeds meer mensen stoppen'

Willem Jan Roelofs, vicevoorzitter van lobbyorganisatie Stichting Sigaretten Industrie zegt vandaag in De Telegraaf dat de kritiek van KWF 'volstrekt overtrokken' is. Roelofs: 'Dat er gezondheidsrisico's zijn door het roken, staat buiten kijf. Die erkennen wij ook. Maar wij zijn als tabaksindustrie de meest gereguleerde sector die je je kunt voorstellen. Komend jaar komen er, op last van "Brussel", grote afbeeldingen van zieke longen, mondkanker en andere angstaanjagende beelden op onze producten. Ik bedoel, er stoppen al steeds meer mensen met roken.' Dat laatste klopt niet, volgens de jongste CBS-cijfers is de afname van het aantal rokers de laatste jaren gestagneerd en rookt nog een kwart van de volwassenen. Uit de Gezondheidsenquête 2014 blijkt dat 38,9 procent van de jongeren tussen de 12 en 20 die met roken waren gestopt, weer zijn begonnen. Slechts drie op de tien rokende Nederlanders lukt het uiteindelijk om te stoppen. Uit onderzoek van de Maastricht University blijkt dat Nederlandse rokers weinig weten van de schadelijke gevolgen van roken voor de gezondheid.

Beperk verkooppunten

De kans om met roken te beginnen is onder jongeren tweemaal zo groot als zij regelmatig met tabaksproducten geconfronteerd worden. Hoe jonger iemand bovendien begint met roken, hoe groter de verslaving: 80 procent van de rokers is begonnen in de pubertijd.

De Stichting Rookpreventie Jeugd pleit er dan ook voor dat het aantal verkooppunten voor tabaksproducten wordt beperkt tot de tabaksspeciaalzaken, zodat de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop beter gehandhaafd kan worden en tabak niet meer zomaar overal verkrijgbaar is.

KWF Kankerbestrijding is eerder dit jaar samen met de Hartstichting en het Longfonds een beweging gestart onder de naam 'Rookvrije generatie' om kinderen te laten opgroeien vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. De 'Eigenlijk best gek, hè?'- campagne maakt daar deel van uit en moet bijdragen aan meer bewustwording onder ouders. De hoofdrol voor de reclamecampagne is voor cabaretier Roué Verveer. Meer informatie vindt u hier.

tags:  gezondheidsschade | KWF | jeugd | tabaksontmoediging