line

Verbod e-sigaret voor jongeren onder de 18

vrijdag 11 december 2015

Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om de verkoop van e-sigaret en shishapen te verbieden voor jongeren onder de 18 jaar. Het verbod gaat naar verwachting mei volgend jaar in.
Door de webredactie

Uit onderzoek van het RIVM en de NVWA is gebleken dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. Van Rijn zegt hierover: 'Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e-sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten en shishapennen denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.'

In het wetsvoorstel wordt ook reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan. Bovendien moeten er gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen worden geplaatst, komen er veiligheidseisen voor de producten, een bijsluiter met gebruikersinformatie en moet de industrie de schadelijke effecten onderzoeken en bijhouden. Voor deze maatregelen moet de Tabaks- en rookwarenwet worden gewijzigd en dat zal naar verwachting mei 2016 gebeuren. De wetswijziging moet nog wel door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.

TabakNee publiceerde eerder dat de tabaksindustrie misbruik maakt van gebrek aan regels rondom de e-sigaret.

tags:  jeugd | Van Rijn | e-sigaret | onderzoek