line

Ageviewers daagt supermarkten voor de rechter

zondag 27 september 2015

De fabrikant van het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers heeft supermarktketen Jumbo en de branchevereniging van supermarkten (CBL) voor de rechter gedaagd, omdat de supermarkten een kartel tegen Ageviewers zouden vormen. Dat meldde het NPO1-radioprogramma Argos in zijn uitzending van zaterdag 26 september.
Door de webredactie

De Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM), het bedrijf achter Ageviewers, stelt dat de markt vervalst is. Het bedrijf stopt eind deze maand met de leeftijdscontroles in supermarkten en slijterijen en heeft voor zo’n 20 medewerkers ontslag aangevraagd, omdat het systeem in de huidige situatie niet rendeert.

Ageviewers is een systeem waarbij de leeftijdscontrole via een camera op afstand wordt uitgevoerd door medewerkers van Ageviewers. Het systeem zou zo goed werken dat het de supermarkten teveel omzet zou schelen. De supermarkten zouden daarom onderling hebben afgesproken het systeem niet te gebruiken.

Het Ageviewers-systeem is volgens de HEM ook door het ministerie van VWS tegengewerkt. In de Argos-uitzending zegt een voormalige senior beleidsadviseur van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) dat ambtenaren op het ministerie zich laten inpakken door de lobby van de supermarktindustrie. Dezelfde ambtenaar uitte deze kritiek eerder al in een brief aan het ministerie die bij Argos terecht was gekomen, zoals TabakNee berichtte.

Volgens de oud-adviseur verspreidt de supermarktbranche allerlei onjuistheden over het Ageviewers-systeem, en nemen beleidsmedewerkers die op het ministerie van VWS verantwoordelijk zijn voor het alcohol- en tabaksdossier deze onwaarheden probleemloos over. Zoals eerder op TabakNee aangetoond zijn het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, en de tabaksindustrie nauw met elkaar verweven.

Beluister de Argos-uitzending via argos.vpro.nl

tags:  leeftijdsverificatiesysteem | ageviewers | supermarkt | rechtszaak