line

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: ‘verdriedubbel prijs pakje sigaretten’

woensdag 19 augustus 2015

Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) roept de politiek in een opiniestuk op om de prijs van een pakje sigaretten te verdriedubbelen.
Door de webredactie

"Als we nu eens mét alle dokters en verpleegkundigen het komende jaar stevig druk uitoefenen op deze labbekakkerige partijen om een pakje minimaal 15 euro te laten kosten?", schrijft Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteur van het NTvG.

In een opiniestuk ageert hij tegen de politieke partijen die een motie van D66 hebben afgewezen om accijnsverhoging te onderzoeken, terwijl een flinke prijsverhoging een wetenschappelijk bewezen methode is om het aantal rokers terug te dringen.

In het stuk zet hij uiteen hoe de verdriedubbeling van de prijs van een pakje sigaretten zou uitpakken: "Hoe goedkoper, hoe meer rokers: in de Oekraïne kost een pakje 1,20 euro en rookt iets meer dan de helft." Terwijl: "In Noorwegen kost een pakje 13 euro en zie, het percentage rokers is daar nu al 13% (In Nederland kost een pakje sigaretten zo'n 6 euro en rookt 24% van de bevolking boven de 12 jaar – red.)"

Het argument dat de tabakslobby tegen accijnsverhoging en prijsverhoging gebruikt, is dat dit de illegale handel zou stimuleren. Zaat: "Noren gaan niet massaal naar Zweden om tabak in te slaan, dus de kans dat 15-jarige jongens opeens in België shag gaan halen lijkt me niet groot. Mijn zoon had niet gerookt als de tabak destijds veel duurder was geweest. Vrije keuze, zoals onze minister zegt? Onzin. We nemen ook maatregelen tegen cannabis, laten helmen opzetten en autogordels dragen. Er is echt geen enkel rationeel argument tegen een prijsverhoging te verzinnen."

Zaat, zelf ook huisarts, doet zijn oproep in navolging van een groep Britse artsen die oproept een pakje sigaretten 21 euro te maken. Hun initiatief gaat zelfs verder dan dat: "Onze Engelse collega's overwegen voor te stellen om roken te verbieden voor iedereen die geboren is na 2000. Dat is dapper, maar wellicht een stapje te ver. Het fors ophogen van de prijs kan echter snel en levert geen nadelige neveneffecten op, behalve boze winkeliers en een verontwaardigde tabakslobby."

Op de website van NTvG is een poll uitgeschreven waarop (tot publicatie van dit artikel) bijna 750 stemmen zijn uitgebracht: 90% van de lezers van het tijdschrift is voor de verhoging van de prijs van de sigarettenpakjes.

Meer lezen over noodzaak hogere accijnzen?

*Frits van Dam en anderen betoogden dit ook in Medisch Contact, klik hier.
*De WHO heeft het wetenschappelijk bewijs verzameld in een rapport.
*Waarom VNO-directeur en CDA-senator Niek Jan van Kesteren juist tégen hogere accijnzen is, leest u hier.

 

 

tags:  illegale handel | accijns, tabak | accijnsverhoging | tabakslobby