line

In Nederland is Canadese miljarden schadeclaim waarschijnlijk onhaalbaar

dinsdag 02 juni 2015

Een Canadese rechtbank heeft drie tabaksproducenten veroordeeld tot een schadevergoeding van 15,5 miljard Canadese dollar (ruim 11 miljard euro), zo meldt onder meer de BBC.
Door de webredactie

De zaak waarin nu uitspraak is gedaan was in 1998 al aangebracht door een groep eisers uit Quebec die in totaal ruim een miljoen ziek geworden rokers vertegenwoordigen. Zij voerden aan dat de aangeklaagde tabaksfabrikanten hen destijds onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de hoge gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan roken.

De drie veroordeelde bedrijven zijn Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald. Zij lieten direct weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Rechter Brian Riordan van het Quebec Superior Court motiveerde zijn uitspraak met de woorden: 'Deze bedrijven hebben miljarden dollars verdiend ten koste van de longen, de kelen en het algemene welzijn van hun klanten. Als de bedrijven nu wordt toegestaan om daar ongestraft mee weg te komen, wat zou dat dan voor boodschap geven aan andere industrieën die vandaag of morgen in eenzelfde moreel conflict terecht komen?'

Kansen in Nederland?

Sinds vijf grote tabaksfabrikanten in 1998 een schikking troffen van bij elkaar 246 miljard dollar in een vergelijkbare zaak in de VS, zijn tabaksproducenten in zes andere zaken in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk voor nog eens 210,2 miljard dollar aangeslagen, zo blijkt uit een overzicht in Het Financieele Dagblad.

Het doet de vraag rijzen of dergelijke claims ook in Nederland een kans zouden maken? De afstudeerscriptie van masterstudent privaatrecht Eline Zegers uit 2013 getiteld 'De aansprakelijkheid van tabaksfabrikanten in Nederland' gaat precies in op die vraag. Zegers acht het niet helemaal onmogelijk hier een vergelijkbare zaak te voeren, maar zij ziet wel veel juridische haken en ogen die een succes in de weg zouden staan. De Angelsaksische wetgeving biedt wat dat betreft veel meer mogelijkheden om fabrikanten aansprakelijk te stellen voor gezondheidsschade.

tags:  gezondheidsschade | tabaksfabrikanten | rechtszaak | tabaksindustrie