line

'Overheid schuldig aan 20.000 tabaksdoden per jaar'

woensdag 27 mei 2015

De overheid is schuldig aan de 20.000 tabaksdoden per jaar, omdat ze weigert effectieve maatregelen tegen roken te nemen. Dit schrijft Frits van Dam van de Stichting Rookpreventie Jeugd met longartsen De Kanter en Dekker en radiotherapeut Lukas Stalpers vandaag in Medisch Contact (nr.22-28 mei 2015), ter gelegenheid van Wereld Niet Roken dag (31 mei).

Tabak is uniek, want geen ander consumentenproduct doodt op termijn de helft van zijn gebruikers, stellen de auteurs en rokers zijn vaak weerloos, want verslaafd. Maar de overheid ontkent de ernst van rookverslaving. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de 'diep gewortelde overtuiging' dat het de eigen verantwoordelijkheid is van mensen om te roken, liet haar directeur-generaal curatieve zorg onlangs weten.

Daarnaast is de overheid 'diep geïnfiltreerd' door de tabakslobby. De auteurs noemen als voorbeeld de senator Elco Brinkman met een tabakscommissariaat. Ook citeren ze Niek Jan van Kesteren, directeur van VNO-NCW: 'We weten dat tabak heel slecht is voor mensen, maar we verdienen er een hoop geld aan.' Volgens de auteurs slaat de overheid een brug naar de tabaksindustrie en schendt ze hiermee het internationaal, juridisch bindend rookontmoedigingsverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie. Nederland ondertekende dit verdrag dat stelt dat overheden een belemmering moet opwerpen in hun contact met de tabaksindustrie.

Pijnlijk en onthutsend

Dit artikel 'zet de zaken nog eens op een rij en hoewel misschien niet nieuw voor u: ik vind het opnieuw pijnlijk en onthutsend om te lezen hoe tabakslobbyisten het voor elkaar krijgen om politieke partijen, bestuurders en last but not least opeenvolgende ministers van VWS voor hun karretje te spannen,' aldus hoofdredacteur van Medisch Contact Hans van Santen in zijn hoofdredactioneel commentaar.

De meest doeltreffende maatregelen om te zorgen dat kinderen niet gaan roken zijn volgens de auteurs eenvoudig te nemen: accijnzen verhogen, het aantal verkooppunten verminderen en de voorlichting verbeteren.

Het hele artikel lezen? Klik hier.

tags:  tabaksdoden | accijnsverhoging | tabakslobby | inperking verkooppunten