line

Kijk morgen Brandpunt over de documentaire ‘De Vervangers’

maandag 25 mei 2015

Dinsdag 26 zal het programma Brandpunt aandacht besteden aan de acties van Stichting Rookpreventie Jeugd, onder meer door een uitgebreid interview met longarts Wanda de Kanter. Daarbij is er een voorproefje van de documentaire 'De Vervangers' te zien die 31 mei op Wereld Niet Roken Dag in premiere zal gaan.

Door de webredactie

Morgen besteedt actualiteitenprogramma Brandpunt aandacht aan de acties van Stichting Rookpreventie Jeugd. Wanda de Kanter is uitgebreid geinterviewd, onder meer over de rechtszaak die haar stichting tegen de Nederlandse Overheid voert. Ook zal er een voorproefje te zien zijn van 'De Vervangers', een nieuwe documentaire die 31 mei in première gaat op Wereld Niet Roken Dag.

De documentaire is het sluitstuk van de Rookalarm-campagne en onderzoekt hoe het komt dat dagelijks 120 jongeren verslaafd raken aan nicotine.

Uit interne documenten van de tabaksindustrie blijkt dat jongeren 'replacement smokers' worden genoemd, die overleden en afgehaakte rokers moeten vervangen zodat de inkomsten van de industrie hoog zullen blijven. Stichting Rookpreventie Jeugd wil met de film duidelijk maken dat de overheid tekort schiet in de bescherming van de Nederlandse jeugd tegen de tabaksindustrie.

Een van de hoofdrolspelers in De Vervangers is Jeffrey Wigand die als klokkeluider aan de kaak stelde hoe het er daadwerkelijk bij de tabaksindustrie aan toe ging. De meervoudig Oscar-genomineerde film The Insider is op zijn onthullingen gebaseerd. Ook Stanford-professor Robert Proctor, schrijver van de bestseller 'Golden Holocaust' komt aan het woord. Daarnaast spreken longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zich uit.

Wilt u kans maken op een plek bij de première van De Vervangers op zondag 31 mei van 10.30-14.00 uur in De Balie in Amsterdam, meld u dan hier aan.

De uitzending van Brandpunt is di 26 mei om 20.25 uur op NPO2.

tags:  vervangers | media | Wanda de Kanter | tabaksindustrie