line

Gemeente Katwijk in zee met tabaksfirma JTI

zondag 24 mei 2015

Deze zomer gaat de gemeente Katwijk samen met JTI het strand schoonmaken. Dit is in strijd met het internationale antirookverdrag.
Door de webredactie

'Strijd tegen zwerfpeuken op Katwijkse strand', zo luidt de kop van een kort artikel in het Leidsch Dagblad van 13 mei. De aftrap van de campagne was volgens deze krant donderdag 21 mei. Deze zomer wordt het strand schoongemaakt door de gemeente Katwijk in samenwerking met Stichting NederlandSchoon en tabaksgigant JTI . Katwijk voegt zich daarmee in het rijtje kustgemeenten dat het internationale tabaksontmoedigingsverdrag overtreedt/overtrad.

De zwerfpeukencampagne is een initiatief van JTI. (De eerste in 2011 metZandvoort. In 2012 met Vlissingen en Veere. In 2013 werd de campagne uitgebreid naar Noordwijk en in 2014 naar Den Helder.). En nu dus Katwijk.

TabakNee schreef al eerder, dat deze samenwerking in strijd is met het FCTC-verdrag. ("Parties should not endorse, support, form partnerships with or participate in activities of the tobacco industry described as socially responsible)."

Er werden Kamervragen gesteld door Manon Fokke en Marith Rebel van de PvdA. Staatssecretaris Van Rijn antwoordde, mede namens Plasterk, dat de samenwerking niet in strijd met het verdrag zou zijn. Staatssecretaris Van Rijn erkende dat ook lagere overheden zich aan het FCTC-verdrag hebben te houden. 'Het verdrag schrijft echter niet voor op welke wijze dit moet geschieden,' schreef Van Rijn in het antwoord op de vragen. 'De verdragspartijen hebben op dit punt een grote mate van vrijheid. De richtlijnen bij artikel 5.3 van het FCTC-verdrag zijn juridisch niet-bindend,' stelde de staatssecretaris. Daar denkt TabakNee anders over, klik hier voor de juridische onderbouwing.

TabakNee wacht de uitspraak af van de rechter bij de dagvaarding van de Staat (wegens overschrijding van het internationale rookverdrag). We vragen de gemeente Katwijk nu alvast om niet in zee te gaan met een bedrijf dat mede verantwoordelijk is voor de dood van 6 miljoen mensen wereldwijd. Dat kun je toch geen gezellig strand meer noemen.

tags:  sponsoren | JTI | rechtszaak