line
bat-topmensen-1

Verboden reclame: tabaksfirma BAT krijgt boete van 60.000 euro

zaterdag 04 april 2015

In het Belgische Gent heeft sigarettenfirma BAT een stripwinkel laten inrichten in de kleuren en het logo van het sigarettenmerk Lucky Strike. Verboden reclame, oordeelde de rechter. BAT moet nu 60.000 euro betalen, meldde gisteren de website van Knack.
Door de webredactie

Het gaat om winkel De Poort in de Gentse Nederkouter. Die werd in 2002 verbouwd en heringericht, in de kleuren en met het logo van Lucky Strike, bericht de website. De hele verbouwing werd ook betaald door tabaksproducent British American Tobacco (BAT). De wet verbiedt echter tabaksreclame in alle winkels, behalve in tabakswinkels of krantenwinkels die ook tabaksproducten verkopen.

Volgens het Brusselse parket is De Poort geen tabakswinkel of krantenwinkel maar een boeken- of stripwinkel, omdat de winkel het grootste deel van zijn omzet uit de stripverkoop haalde. De rechtbank tilde zeer zwaar aan de feiten en omschreef ze als verwerpelijk, onder meer omdat de negatieve impact van tabak op de volksgezondheid door tal van wetenschappelijke studies bewezen is.

BAT kreeg ook vorig jaar in Engeland een boete, berichtte TabakNee al eerder. Een boete wegens het overbevoorraden van, alweer, België.

tags:  gezondheidsschade | tabaksreclame | BAT | reclameverbod