line
fca-before-after--1

Tien jaar FCTC: de situatie ervoor en erna

zondag 29 maart 2015

Tien jaar geleden is het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie tot stand gekomen. Een bijzonder verdrag dat antirookmaatregelen bevat en inmiddels door 180 landen is ondertekend. Een mooie slideshow maakt duidelijk wat er in die tien jaar is veranderd.

Door de webredactie

Of het gaat om tabaksreclame of het verwijderen van merkuitingen van sigarettenverpakkingen, in de tien jaar dat het FCTC-verdrag (Framework Convention Tobacco Control) bestaat is er veel veranderd in de strijd tegen tabak. Van Groot-Brittannië en Rusland tot Sri Lanka, alle landen die het verdrag ondertekenden hebben zich gecommitteerd aan de invoering van maatregelen om de tabaksepidemie tegen te gaan. Een nieuwe slideshow op de website van de Framework Convention Alliance (FCA), die zich inzet voor de implementatie van het kaderverdrag, geeft mooie voorbeelden van de veranderingen. Bekijk hem hier.

Uit de slideshow blijkt dat het verdrag heel belangrijk is voor de bestrijding van het tabaksgebruik. Landen hebben ervaringen uitgewisseld, onderzoek gedeeld en hebben door de rechtsgeldige onderdelen van het verdrag in te voeren, grote stappen gemaakt in het terugdringen van het aantal tabaksdoden. Ook houdt de FCA op haar website een dodenklok bij, sinds de eerste vergadering over het FCTC-verdrag in 1999, die nu op ruim 77 miljoen staat. Ieder land brengt verslag uit over de vorderingen die het maakt. Zonder het verdrag was dat niet inzichtelijk geweest en waren de overheden minder controleerbaar.

Situatie in Nederland

In Nederland valt er nog een hoop te winnen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het FCTC Schaduwrapport 2014 dat begin dit jaar is gepresenteerd door de Alliantie Nederland Rookvrij. Uit de FCA-slideshow zijn verschillende suggesties voor verbeteringen te halen, zoals het afgeschermd opslaan van tabaksproducten in winkels.

Ook heeft de Stichting Rookpreventie Jeugd vorig jaar de Nederlandse Staat gedagvaard vanwege de veel te innige contacten die de overheid heeft met de tabaksindustrie, terwijl het FCTC-verdrag juist een strikte afscherming van de tabakslobby voorschrijft om elke invloed op het antirookbeleid te voorkomen.

Wilt u weten hoe het ervoor staat? Bekijk dan het logboek over de rechtszaak.

tags:  tabaksreclame | transparantie | antirookbeleid