line
nix21-1

Nieuw onderzoek: leeftijdsgrens tabak ophogen naar 21 jaar meest effectief

dinsdag 24 maart 2015

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de leeftijdsgrens om tabak te kunnen aanschaffen het beste op 21 jaar kan liggen. Deze grens werkt het beste op de ontmoediging van tabaksgebruik voor 15- en 17-jarigen. Ook is er weinig bewijs dat jongeren illegaal sigaretten zouden kopen.
Door de webredactie

Het Amerikaanse Institute of Medicine heeft onderzoek gedaan naar welke leeftijdsgrens het beste werkt in de ontmoediging van tabaksgebruik door jongeren. Voor het onderzoek is gekeken naar een leeftijdsgrens van 19, 21 en 25 jaar.

Jongeren tussen de 15 en 17 jaar beginnen hun sociale netwerk uit te breiden doordat ze bijvoorbeeld bijbaantjes gaan zoeken. Daarbij is de kans groot dat ze in contact komen met mensen die wel de leeftijdsgrens voor tabak voorbij zijn. Jongeren kunnen op die manier met roken in aanraking komen. Bij een leeftijdsgrens van 19 jaar is de kans groter dat jongeren met rokers op de werkvloer in contact komen dan bij 21 jaar. Boven die grens (dus richting de 25 jaar) is het effect op het ontmoedigen van roken weer kleiner, volgens het rapport.

"Hoewel de ontwikkeling van bepaalde cognitieve mogelijkheden al wel bereikt is met 16 jaar, ontwikkelen de delen van het brein die het meest verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen, impulscontrole en gevoeligheid voor het bij de groep willen horen, zich tot ongeveer het 25e jaar", zegt Professor Richard J. Bonnie over het onderzoek. "Er moet een balans zijn tussen persoonlijke interesses van jong-volwassenen en het kunnen maken van eigen keuzes én de terechte zorgen van de maatschappij om hun gezondheid te beschermen."

Uit het onderzoek blijkt ook dat minderjarig tabaksgebruik vooral afhankelijk is van sociale connecties om aan tabak te komen, dus vrienden en familie. Er is weinig bewijs dat ze aan tabak komen vanuit een illegale markt.

Dat is opvallend, omdat de tabaksindustrie nogal eens het argument gebruikt dat een verbod op tabak de illegale handel zou stimuleren. De tabaksindustrie heeft in het openbaar wel haar steun uitgesproken voor de ophoging van de tabaksleeftijd van 16 naar 18 jaar toen dat ter sprake was in Nederland. In 2014 is dat ingevoerd. Uit dit onderzoek blijkt nu dat er meer nodig is om jongeren verder te ontmoedigen tabak te gebruiken.

tags:  jeugd | antirookbeleid | tabaksontmoediging | leeftijdsgrens