line
accijnzen-beste-middel-in-stijd-tegen-tabak-3

WHO: Accijnsverhoging beste middel tegen roken

vrijdag 20 maart 2015

Accijnsverhoging is de meest effectieve manier om tabaksgebruik te verminderen. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie in een aparte factsheet. Daarin brengt ze in kaart hoe het verhogen van de accijns ziekten en doden zal verminderen.
Door de webredactie

Als alle landen hun accijns ineens met 50 procent zouden verhogen, dan zou het aantal rokers met maar liefst 49 miljoen afnemen en zouden er tenminste 11 miljoen minder tabaksdoden vallen: even veel inwoners als België telt. Dat blijkt uit een factsheet van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De Europese regio loopt voorop als het om accijnsheffing gaat. De WHO raadt aan dat 75 procent van het bedrag dat een pakje sigaretten moet kosten, uit belasting moet bestaan. Tussen 2008 en 2012 is het aantal Europese landen dat dit doel nastreeft van 15 naar 26 gestegen (op een totaal van 53).

De duurste sigarettenpakjes worden verkocht in Ierland, Noorwegen en Groot-Brittannië. In Frankrijk is de accijns de laatste jaren flink verhoogd, waardoor er veel minder doden door longkanker zijn gevallen.

Omdat de kans bestaat dat er bij prijsverhogingen meer illegale handel ontstaat, raadt de WHO aan om met meerdere landen tegelijk de prijs te verhogen en dit dus in overeenstemming met elkaar en gecoördineerd uit te voeren.

De Nederlandse politiek lijkt nog niet rijp voor forse accijnsverhoging, zo bleek uit een recente rondgang van TabakNee, klik hier voor het artikel.

tags:  WHO | accijns, tabak | accijnsverhoging | antirookbeleid