line
unnamed-1

Veel media-aandacht voor oproep sigaretten uit supers te weren

dinsdag 17 maart 2015

'Doodsmiddel hoort niet in levensmiddelenwinkel', zei Wanda de Kanter gisteren op RTL Nieuws. Veel media hebben aandacht besteed aan de Open Brief aan Jumbo van longartsen Kanter en Dekker. Een overzicht.
Door de webredactie

'Tabak, daar gaan twee van de drie mensen aan dood. Het is een doodsmiddel. Wat doet het in een supermarkt, in een levensmiddelenwinkel?' Met die retorische vraag maakte Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, krachtig haar punt in het RTL Nieuws.

De nieuwsrubriek besteedde aandacht aan de oproep van De Kanter en Pauline Dekker in een open brief  aan supermarktketen Jumbo, die gisteren werd gepubliceerd op TabakNee.

Met hun brief regeerden Dekker en De Kanter op eerder nieuws dat Jumbo snoepwaren bij de kassa's wil weghalen in een poging obesitas, in het bijzonder bij kinderen, tegen te gaan. Als Jumbo zich profileert als 'gezonde' supermarkt, dan zou zij er goed aan doen ook sigaretten bij de kassa's weg te halen of uit het zicht te halen, stellen de longartsen. Of beter nog: helemaal uit de supermarkt verwijderen.

Goed idee

Vermindering van de circa 60.000 verkooppunten voor tabak is een van de belangrijkste actiepunten van de Stichting Rookpreventie Jeugd, in combinatie met een sterke verhoging van de tabaksaccijns. Prijs en verkooppunten zijn de meest effectieve middelen om tabaksgebruik onder kinderen tegen te gaan.

Uit het RTL-item blijkt dat consumenten het voorstel tabak uit de supermarkten te halen een goed idee vinden. 'Dan wordt het iets dat niet gewoon meer is,' zegt een vrouw. 'Nu is het heel normaal, het hoort erbij. Op een bepaalde leeftijd dan denk je, nu ben ik oud genoeg, nu mag ik. Maar als je naar de speciaalzaak moet, dan wordt het net als een coffeeshop.'

Intern beraad

De oproep van Stichting Rookpreventie Jeugd werd door verschillende media overgenomen van het ANP. De Telegraaf, het AD, en Het Parool brachten het bericht waarin een woordvoerder van Jumbo laat weten dat de supermarktketen kennis heeft genomen van de brief en zich intern beraadt wat het met de oproep doet. Ook Omroep Brabant, het vakblad voor de retailbranche Distrifood en de website van Medisch Contact besteedden aandacht aan het nieuws.

tags:  media | tabaksdisplay | displayban | inperking verkooppunten