line
jumbo3-2

Jumbo tegen obesitas en tabaksdoden?

maandag 16 maart 2015

Open brief

Beste Jumbo,

We hoorden het in augustus vorig jaar voor het eerst. Het maakte indruk! Bent u nog steeds van plan een einde te maken aan uw zogenaamde zeurkassa's? Dus geen snoep meer op de schappen bij de kassa? U zegt hiermee: 'Jumbo weet dat jeugd-obesitas al begint bij de kassa.' Hoewel wij ons niet op snoepen en overgewicht richten, vinden wij dit een geweldig initiatief. Maar wel iets dat om nog een stapje verder vraagt.

Wist u dat in Nederland iedere dag ruim 120 kinderen beginnen met roken en dat er wereldwijd elk jaar bijna 6 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van roken? Dat is dus elk jaar ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking!
In Nederland gaan het jaarlijks om zo'n 20.000 tabaksdoden – bijna veertig keer meer dan het jaarlijks aantal verkeersdoden in Nederland – en ruim één miljoen zieke mensen dankzij het roken. Elk jaar opnieuw.

Wij, oprichters van de Stichting Rookpreventie Jeugd, willen voorkomen dat kinderen beginnen met roken, want wie niet begint met roken kan ook niet verslaafd raken en kan dus ook niet ziek worden en doodgaan aan tabak.
Bovendien is het volgende bewezen: hoe vaker een jong kind naar de supermarkt gaat, hoe groter de kans is dat hij/zij gaat roken. Een kind van 9 jaar kent al drie sigarettenmerken.

Een van uw woordvoerders vertelde augustus vorig jaar aan Nu.nl dat bij Jumbo dit jaar het thema 'gezondheid' hoog op de agenda zou komen te staan. Als dat inderdaad klopt, hebben we een voorstel: u haalt behalve het snoep ook de sigaretten weg bij de kassa's. Het liefst helemaal de winkel uit! Maar als u nou eens, als eerste stap, de sigaretten uit zicht haalt. U legt de tabakswaren onder de toonbank of achter een rolluik, zodat kinderen ze niet meer zien. 

Dit past volgens ons prima in het thema gezondheid. En wat meer is, u helpt direct mee aan het voorkómen dat mensen ziek worden en doodgaan door tabak. Iets om trots op te zijn!

Jumbo tegen obesitas en tabaksdoden.
Mogen we dat meemaken?

Hartelijke groet,

Wanda de Kanter en Pauline Dekker, longartsen.
Stichting Rookpreventie Jeugd

tags:  jeugd | tabaksdisplay | displayban | supermarkt