line
huisarts-van-dyck-juiste-maat-1

Vlaamse huisarts: Voer rokerspasjes in

zondag 22 februari 2015

Huisarts Gustaaf Van Dyck stelt voor "roken te verbieden en de huidige tabaksgebruikers een licentie te geven op medische gronden." En heeft alle politieke partijen daartoe een wetsvoorstel gestuurd.
Door de webredactie

Ook bij onze Zuiderburen wordt strijd gevoerd tegen tabaksverslaving. Zo hebben alle voorzitters van de Vlaamse politieke partijen een opmerkelijke brief ontvangen. Een brandbrief van huisarts Gustaaf Van Dyck uit het Vlaamse Herenthout die op zijn spreekuur te veel patiënten heeft gezien die ziek zijn geworden van het roken. De 71-jarige dokter Van Dyck heeft meteen een wetsvoorstel geschreven.

Rokerspasjes

Van Dyck stelt voor "roken te verbieden en de huidige tabaksgebruikers een licentie te geven op medische gronden. Daarmee mogen ze blijven roken zolang ze dit zelf willen. Als gebruiker van tabak worden ze zo erkend als verslaafden." Vergelijk het met verslaving aan heroïne die vergelijkbaar is met die aan tabak. Verslaafden kunnen op recept methadon krijgen. "Concreet zouden er dan rokerspasjes in omloop komen. Ze geven recht op de aankoop, bezit en gebruik van tabak zoals dit vandaag het geval is." Dat zei de vitale huisarts gisteren in de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad Kempen.

Enkel voor de huidige niet-rokers komt er dus in feite een verbod. "Alle mensen die na een bepaalde datum geen pasje hebben aangevraagd, kunnen geen tabaksproducten meer aankopen. Voor hen is roken dan illegaal. De wet overtreden betekent een boete. Jaar na jaar zal het aantal rokers dan afnemen en binnen vijftig jaar is de sigaret dan zo goed als weg. De sigaret is bijzonder verslavend. Het komt er dus op aan om er niet mee te beginnen", motiveert hij.

Kwaad

De 71-jarige huisarts is al ruim 30 jaar met het thema tabak bezig. "Ik heb er al lezingen over gegeven en artikels over geschreven. Elk jaar zie ik hoe patiënten van mij creperen aan de gevolgen van roken. Rokers leven gemiddeld tien jaar minder lang. Ik word daar kwaad van. Ik voel mezelf verplicht om mijn nek uit te steken."

Zal onze staatssecretaris Martin van Rijn dit voorstel overnemen? Dat zou mooi zijn. IJsland overweegt al om tabak alleen nog op recept te verstrekken en zo wordt in meer landen al nagedacht over een "eindspel" tegen tabak.

tags:  antirookbeleid | buitenland | huisartsen | politiek