line
matthijs-peters-1

Tabakslobbyist Mathijs Peters: "Ik beschouw mij als een hoogstaand moreel mens"

woensdag 04 februari 2015

Liggen tabakslobbyisten nooit eens stiekem wakker van de schade die zij met hun werk aanrichten? Eén van hen in elk geval niet. "Ik beschouw mij als een hoogstaand moreel mens." Dat zei Mathijs Peters van tabaksfirma Philip Morris Benelux tijdens een debat vorige week in Amsterdam.
Door de webredactie

Mathijs Peters is de woordvoerder van tabaksfirma Philip Morris in Nederland en speelde zich onlangs op deze website in de kijker. Hij stelde zich namelijk kandidaat voor de Raad van Toezicht van Nieuwspoort, zie dit eerdere artikel.

Gisteren werd bekend dat Mathijs Peters niet genoeg stemmen heeft gekregen. Jammer voor Peters, daar gaat zijn buitenkans om met media en politiek nog gemakkelijker over sigaretten te polderen. Wellicht hebben veel mensen niet op hem gestemd, omdat hij tabak promoot? Zelf ziet hij het probleem niet, zo bleek tijdens een debat op donderdag 29 januari in het universiteitsgebouw aan de Amsterdamse Spuistraat.

In een volle zaal ging Peters in debat met Frits van Dam, secretaris van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Dat gebeurt niet vaak, maar het was de studenten van de mastersopleiding Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam gelukt. 

Lobby mag wel/ mag niet

Onder leiding van Joost Karhof, bekend als presentator bij Nieuwsuur, begint de discussie met de vraag of de tabaksindustrie mag lobbyen voor haar product. Zeker wel, zegt Peters. Hij ziet zich als een gewone lobbyist, "dus iemand die opkomt voor een bepaald belang."

Van Dam legt uit dat de lobby van de tabaksindustrie dankzij het internationale antirookverdrag, het FCTC-verdrag, aan banden is gelegd.

De Philip Morris-man volhardt: "Ik heb het recht om te lobbyen en ik mag met de overheid praten, mits dit transparant gebeurt."

500.000 mensen lijden aan COPD

Volgens Van Dam heeft Peters het verdrag slecht gelezen. Er staat namelijk dat de tabaksindustrie "op geen enkele manier invloed mag uitoefenen op het tabaksbeleid." En dat is maar goed ook, vervolgt Van Dam: "De tabaksindustrie is geen normale industrie. We praten over een levensgevaarlijk, verslavend product. De helft van haar klanten sterft vroegtijdig aan de gevolgen van het gebruik ervan. Alleen al in Nederland 20.000 doden per jaar! En 500.000 mensen met de longziekte COPD. Als tabak nu uitgevonden zou worden, zou het nooit op de markt worden toegelaten." Van Dam windt er geen doekjes om. "Peters heeft meer op zijn geweten dan Holleeder cum suis. "

Leugens

Peters komt met de bekende argumenten van de industrie. Tabak is een legaal product, mensen kíézen ervoor om te roken en twijfel vooral niet aan de goede inborst van zijn concern, zegt Peters: "Tabak is hartstikke slecht, schadelijk en verslavend. Daar moet je vooral niet aan beginnen en dat zeggen wij al jaren. Wij zijn wereldwijd voorstander van waarschuwingen op de pakjes en van een verhoging van de leeftijd waarop je tabak mag kopen van 16 naar 18 jaar."

Van Dam, fel: "De tabaksindustrie verkondigt alleen maar leugens!" Een van de grootste misdaden op dit moment is wat de tabaksindustrie in ontwikkelingslanden doet, zegt Van Dam, waar ze bezig zijn om de jeugd actief aan het roken te krijgen. Zie bijvoorbeeld dit artikel op TabakNee.

Ik kan dit werk prima verantwoorden

Van Dam zegt dat uit beleidsstukken van Philip Morris zelf blijkt dat zij zich uitsluitend tegen jeugdroken verzetten om maatschappelijk acceptabel over te komen. Zie bijvoorbeeld dit op last van de rechter geopenbaarde document van Philip Morrris-topper Nancy B. Lund.

Peters werkt al een jaar of zes voor Philip Morris. "Ik kan dat goed doen, ik zou het niet kunnen als Philip Morris zo'n bedrijf was waarvan meneer Van Dam denkt dat het is...ik beschouw mij als een hoogstaand moreel mens. Ik kan dit werk prima verantwoorden voor mijzelf en mijn vrienden." Hij ontkent dat zijn firma een dubbele agenda heeft. "Als er een stiekeme agenda zou zijn, dan zou ik dat wel weten." En dan stapt hij, vult hij aan, per direct op.

TabakNee neemt aan dat hij na lezing van de voordracht van Nancy B. Lund dan ook daadwerkelijk zijn ontslag zal nemen. Dan heeft deze avond toch nog wat opgeleverd.

tags:  lobbyist van de maand | transparantie | Philip Morris | tabakslobby