line

Maakt vernieuwde EU lobbyregister ook tabakslobby transparanter?

maandag 09 februari 2015

De Europese Commissie en het Parlement hebben een nieuwe versie van hun transparantie-register ingesteld. Daardoor wordt volgens hen de druk groter voor lobbyisten om te vermelden waar ze voor lobbyen en hoeveel geld daarmee gepaard gaat. De tabaksindustrie staat ook in het register. De Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory is echter sceptisch.
Door de webredactie

De Europese Commissie en het Parlement worden dagelijks door honderden lobbyisten bezocht, ook door die van de tabaksindustrie. Sinds 2011 moet een transparantie-register ervoor zorgen dat die lobbyisten en de bedrijven of bureaus waar ze voor werken, inzage geven in de doelen die ze nastreven en welke bedragen daarin omgaan.

Nu hebben de Commissie en het Parlement het register uitgebreid en aangepast. Doel: de druk om inzage in de lobby van bureaus, organisaties en bedrijven te vergroten. Dat meldt het Parlement op haar website.

Extra informatie

Lobbyisten moeten volgens het bericht voortaan extra informatie doorgeven: welke wetgevende procedures ze volgen, of ze toegang hebben tot deelcommissies en welke forums ze bijvoorbeeld bijhouden. Ook moeten deelnemers aan het register doorgeven welke kosten ze hiervoor maken.

Ook zijn er sterkere prikkels voor registratie voor iedereen die Commissieleden, kabinetsleden of directeuren-generaals willen spreken, of voor organisaties die willen spreken tijdens een hoorzitting. Er is daarnaast een verbeterde klachtenprocedure opgenomen voor mensen die zien dat er misleidende informatie in het register is vermeld.

Sylvie Guillaume, vice-president van het Europees Parlement: "Onze burgers hebben het recht erop te kunnen vertrouwen dat het maken van wetten transparant en ethisch gebeurt."

Ook de tabaksindustrie staat geregistreerd in dit register. Hier is bijvoorbeeld de pagina over Philip Morris, die zegt in 2013 10,3 FTE's te hebben ingezet voor de lobby en daar meer dan 5 miljoen euro aan te hebben besteed. Uit de op interne documenten gebaseerde serie de Philip Morris-Files bleek overigens dat er in 2013 in werkelijkheid 161 lobbyisten voor Philip Morris aan de slag zijn gegaan om nieuwe antirookmaatregelen tegen te houden.

Niet zaligmakend

Een kanttekening is op zijn plaats: het vernieuwde transparantie-register is nog altijd vrijwillig. De Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) schrijft daarom in dit artikel dat het nog maar de vraag is of het vernieuwde register daadwerkelijk tot meer transparantie zal leiden. Zij spraken verschillende mensen voor dit artikel, onder wie Nita Katzemich van de Duitse groep LobbyControl. Katzemich vat goed samen waarom het vernieuwde transparantie-register nog lang niet zaligmakend is: "Lobbyisten kunnen nog altijd verkeerde informatie geven, een verkeerde impressie van hun activiteiten geven en ondanks dat toegang krijgen tot zeer hoge functionarissen." En: "Ook al staan ze in het register, dan nog kan die informatie misleidend zijn."

tags:  transparantie | lobbyist | tabakslobby | lobby