line

Longarts Wanda de Kanter bij Stand.nl over gruwelijke foto’s op sigarettenpakjes

zaterdag 24 januari 2015

De regering besluit mogelijk om afschrikwekkende foto's van verrotte tanden en gezwellen op sigarettenverpakkingen verplicht te stellen. Dat moet rokers afschrikken om met roken te beginnen, omdat ze zien wat de gevolgen kunnen zijn. Longarts Wanda de Kanter was gisteren te gast bij Stand.nl op radio 1 waar werd gediscussieerd over de stelling: 'Gruwelijke foto's op sigarettenpakjes zijn zinloos'.
Door de webredactie

In mei 2014 besloot de Europese Unie dat een pakje sigaretten voortaan 65% bedekt moet zijn met gezondheidswaarschuwingen, zowel foto's als teksten. De Europese lidstaten hebben tot mei 2016 de tijd om de maatregel in te voeren, die jongeren moet ontmoedigen met roken te beginnen. De Nederlandse regering discussieert nu over het al dan niet plaatsen van afschrikwekkende plaatjes op sigarettenverpakkingen. Iets dat de tabaksindustrie een doorn in het oog is en waar menig tabakslobbyist zich tegen heeft ingespannen.

Vrijdag 23 januari wijddde het radioprogramma Stand.nl haar uitzending aan de discussie. Eerst kwam communicatiewetenschapper Reint Jan Renes aan het woord. Hij beweerde dat plaatjes minimaal tot gedragsverandering aan zullen zetten, maar wel zeer veel aandacht zullen genereren. Een aantal bellers waren het oneens met deze deskundige.

Opvallend is dat een aantal mensen die inbelden om commentaar te leveren, reageerden als rokers die niet zouden stoppen en zich als roker gepest voelden. De maatregel is echter niet bedoeld om hen te dwingen om te stoppen, hoe goed dat ook voor hen zou zijn, maar om jongeren en anderen die niet-roken ervan te weerhouden ermee te beginnen.

Onbewust je brein in

Longarts Wanda de Kanter mocht de uitzending afsluiten. Zij ontkrachtte de mening van de communicatiewetenschapper. "Een plaatje gaat onbewust je brein in," zei ze. "Je kunt als communicatiewetenschapper vragen of een plaatje iets met iemand doet en dan zeggen mensen 'nee'. Maar je weet niet wat er in het brein gebeurt. Uit onderzoek met een MRI-scan blijkt dat mensen die gruwelijke plaatjes hebben gezien dat langer met zich meedragen, wel degelijk met walging reageren en minder snel geneigd zijn te gaan roken."

Ook zei ze: "De tabaksindustrie maakt pakjes aantrekkelijk voor jonge meisjes door ze bijvoorbeeld er als lippenstift eruit te laten zien. Met bloemetjes erop, Met die gruwelijke plaatjes ontkracht je dat."

Beluister hier de uitzending.

tags:  Wanda de Kanter | antirookbeleid | tabaksindustrie | tabaksontmoediging