line

Hoogleraar Wim van den Brink: "Roken staat gelijk aan harddrugs"

dinsdag 20 januari 2015

XTC moet je legaliseren Maar roken zou tot harddrug moeten worden verklaard. Dat zei hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink van het AMC zondag 18 januari tegen de Amsterdamse zender AT5.

Van den Brink zag de discussie over XTC die losbarstte na het Amsterdam Dance Event (ADE) met lede ogen aan. Nadat op het evenement drie doden vielen na gebruik van de drugs klonken geluiden om strenger te handhaven. Maar dat is naïef, vindt van den Brink. "Wanneer is dat gelukt, strenger verbieden, zodat mensen niet meer gebruiken? Kent u een voorbeeld? Ik niet."

Hij vindt dat XTC juist gelegaliseerd zou moeten worden. Het valt nu in de categorie harddrugs, maar volgens Van den Brink zijn daar totaal geen sluitende argumenten voor. "Roken, heroïne en cocaïne zijn veel schadelijker als je kijkt naar risico op verslaving en breinschade. Cannabis is lichter en uit de meeste analyses blijkt dat XTC nog lichter wordt ingedeeld." Volgens hem moet roken eerder in de categorie harddrugs vallen dan XTC. "Elk jaar hebben we 20.000 doden ten gevolg van het roken."

Bron: AT5

tags:  gezondheidsschade | rookverslaving | tabaksdoden | roken