line
japan tobacco4-2

Japan Tobacco International, deel 3: De commissarissen

dinsdag 03 februari 2015

Japan Tobacco International (JTI) is een van de grootste tabaksproducenten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem met een kantoor in Amstelveen. Wie zijn de kopstukken in ons land? Dit is deel drie en tevens het laatste van deze serie: de commissarissen van de firma van de Camel-sigaretten.
Door de webredactie

In deel 1 namen we het JTI onder de loep. De sigarettenmultinational profileert zich ook op medicijnen, cultuur, sport en de bestrijding van rampen. In deel 2 maakten we kennis met belangrijke medewerkers. In dit laatste deel leren we de commissarissen kennen, in elk geval hun klinkende titels.

Roland Kostantos: bekend met de Canadese rechtbank

De Canadees Roland Kostantos (1957) staat ingeschreven als commissaris bij JT International Holding B.V. in Amsterdam. Hij werkt al sinds 1987 in de tabak. Eerst bij tabaksfabrikant JTI-MacDonald (toen nog RJ Reynolds-MacDonald) waar hij het tot Vice President & Chief Financial Officer schopte in 1996.

In 1998 verhuisde hij naar Geneve alwaar hij Vice President Financial Planning & Analysis werd en doorstroomde naar Chief Financiel Officer voor de regio Europa. Daarna werd hij Vice President Finance, Corporate Controller en sinds 2009 heeft hij een nog langere titel: Senior Vice President Finance, Information Technology and Chief Financial Officer.

Naast zijn werkgever JTI-MacDonald werd Konstantos ook persoonlijk genoemd toen JTI-MacDonald inclusief acht van haar kopstukken in 2003 in Canada werden aangeklaagd wegens fraude en het zelf smokkelen van sigaretten. De fabrikant zou miljarden belastingvrije sigaretten naar Amerika hebben geëxporteerd zodat ze van daar weer terug Canada in konden worden gesmokkeld. Uiteindelijk werd er een schikking van 1,1 miljard dollar getroffen.

Paul Bourassa: Canadese topper

De Canadees Paul Bourassa (1960) heeft een achtergrond als advocaat en studeerde politieke wetenschappen en recht aan de Universiteit van Ottawa. Sinds 2002 maakte hij bij JTI een groei door met bijpassende klinkende titels: van General Councel & Chief Compliance Officer (2002) naar Chief Legal Officer (2003), tot Head of Corporate Affairs (2004). Sinds 2005 is hij Vice President, Regulatory Affairs and Compliance.

In de jaren '90 is hij betrokken geweest bij een boek over plain packaging dat door de industrie werd gefinancierd. Plain packaging is het identiek en merkloos verpakken van sigaretten, een manier om tabaksgebruik te ontmoedigen, die bijvoorbeeld in Australië is ingevoerd.

Naohiro Minami: de onbekende Japanse directeur

Over de Japanner Naohiro Minami (1964) is weinig te vinden. Hij is desondanks Senior Vice President en Chief Financial Officer, zie dit document.

TabakNee heeft een reactie gevraagd aan JTI. Na drie e-mails bleef het almaar stil. JTI weigert commentaar op onder meer de volgende vragen aan alle in deze serie genoemde medewerkers: Hebt u ooit moeite gehad met uw werk voor een bedrijf die een schadelijk product verkoopt? Zo ja, hoe gaat u daarmee om? – JTI is er voor dat jongeren beneden de 18 niet moeten beginnen met roken. Hoe houdt u uw winstmarges op peil als minder jongeren gaan roken in de toekomst? – Rookt u zelf? Of, als u een gezin heeft, rookt uw partner of uw kind(eren)? Zo ja, raadt u hen aan om te stoppen met roken?

Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Wilt u lezen over de concurrenten van Japan Tobacco International?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) - deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) - deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) - deel 1

tags:  tabaksfabrikanten | JTI | tabakslobby | tabaksindustrie