line

Van Rijn: “Gemeenten moeten zelf afspraken maken over e-sigaret”

donderdag 18 december 2014

Gemeenten die ervoor willen zorgen dat kinderen niet met de e-sigaret in aanraking komen op bijvoorbeeld een kermis, moeten voorlopig zelf afspraken maken met de kermisexploitanten. Dat schrijft Staatssecretaris van Rijn in antwoord op Kamervragen van PvdA-kamerlid Rebel.

Door de webredactie

Onlangs berichtte De Telegraaf dat op de kermis in Westervoort kinderen de e-sigaret konden winnen. Een lokale politicus zei tegen de krant dat hij had gezien hoe kinderen van 10 en 11 jaar er een opstaken. Ook meldde diezelfde krant dat andere exploitanten de shishapen, een kleurige stift waar geen nicotine in zit maar die wel de rookervaring nabootst, werd uitgedeeld op sommige kermissen. PvdA-Kamerlid Marith Rebel stelde Kamervragen.

Staatssecretaris Van Rijn schrijft in zijn antwoord eerst nieuw onderzoek af te willen wachten, maar dat hij al strengere maatregelen had genomen. TabakNee berichtte daar eerder al over. 

Van Rijn wil een leeftijdsgrens afspreken voor de nicotinehoudende e-sigaret. Daarmee neemt hij overigens geen maatregelen tegen de shishapen die geen nicotine bevat. De angst bestaat dat als kinderen deze kleurige pennen gebruiken, dit de weg opent naar de gewone sigaret, al zegt Van Rijn dat daar nog te weinig wetenschappelijk bewijs voor is.

Van Rijn raadt in zijn antwoorden wel aan dat gemeentes zelf afspraken gaan maken. Hij schrijft dat het aan hen is "om in overleg te gaan met kermisexploitanten om te voorkomen dat kinderen met deze producten in aanraking komen. Zij kunnen hiertoe bepalingen opnemen in de vergunningen die zij verstrekken."

tags:  jeugd | Van Rijn | e-sigaret | onderzoek