line

Strengere regels voor de e-sigaret

maandag 01 december 2014

Staatssecretaris van Rijn heeft een wijziging in de Warenwet doorgevoerd voor e-sigaretten. Per februari 2015 mogen fabrikanten bijvoorbeeld niet meer in reclame-uitingen zeggen dat de e-sigaret helpt om te stoppen met roken. Van Rijn in een statement: "Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken."
Door de webredactie

De strengere regels voor e-sigaretten zijn opgesteld nadat er uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was gebleken dat er extra maatregelen nodig waren, zegt de Staatssecretaris.

Uit de wetswijziging blijkt onder meer het volgende:

- Navulverpakkingen mogen niet meer dan 10 ml inhoud hebben. En de vloeistof mag niet meer dan 20 mg/ml nicotine bevatten. Er moeten ook kind-veilige sluitingen op komen.

- Er mogen alleen nog zuivere ingrediënten gebruikt worden die bovendien in verhitte of onverhitte vorm geen gezondheidsschade opleveren. Eerder werd bekend dat sommige e-liquids bijvoorbeeld formaldehyde bevatten dat bij inhalatie kankerverwekkend kan zijn.

- Toevoegingen als vitamines die de indruk wekken dat de e-sigaret gezond is, mogen niet meer worden gebruikt.

- Er moet een bijsluiter komen die onder meer uitleg geeft over de verslavende werking van nicotine en nicotinevergiftiging. Ook moet hierin staan dat het jongeren wordt afgeraden de e-sigaret te gebruiken.

- Er mag op de verpakking geen boodschap staan die de verkeerde indruk wekt over wat het gebruik voor de gezondheid betekent.

- Er mag geen reclame worden gemaakt voor de e-sigaret waarin wordt gezegd dat het kan helpen bij het stoppen met roken of dat het gebruik zonder schadelijke gevolgen is.

Eerste stap

Van Rijn in een statement: "Mensen moeten heel duidelijk weten waar ze aan toe zijn als ze een e-sigaret gebruiken. Deze nieuwe regels konden we het snelst invoeren maar moeten echt worden gezien als een eerste stap. Ondertussen werken we – via een wijziging van de Tabakswet – door aan de invoering van nog strengere regels over e-sigaretten die we in Europa hebben afgesproken. En een leeftijdsgrens van 18 jaar. Zo kunnen we jongeren beter beschermen tegen de schadelijke effecten van nicotine. Bovendien laat ik nader onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van e-sigaretten. Dat verschijnt in de eerste maanden van 2015. Eventuele nieuwe inzichten uit dat onderzoek kunnen leiden tot extra stappen."

Volgens Acvoda, het Actiecomité voor Dampers, betekent dit dat een aantal e-sigaretten en navulverpakkingen uit de schappen zullen verdwijnen. Acvoda schrijft in een reactie dat ze het in principe toejuichen dat er regelgeving voor de e-sigaret komt, maar zien in de voorstellen ook een gemiste kans. Het valt hen bijvoorbeeld op dat er in de regelgeving niets staat over de shisha-pen, de pen die in allerlei kleurtjes en smaakjes voorkomt en veel ophef veroorzaakte omdat het een manier is om jongeren met roken of dampen te laten kennismaken. Acvoda schrijft: "Ook na de implementatie van deze regelgeving kan een 12-jarige een nicotinehoudende e-sigaret kopen, en de shisha-pen (zonder nicotine) blijft compleet buiten schot. E-vloeistoffen zónder nicotine worden overigens helemaal niet gereguleerd. Het staat dus eenieder vrij om e-vloeistof te verkopen waarvan de kwaliteit niet gecontroleerd hoeft te worden en die cafeïne, taurine, vitamines, 'kudzu', capsicum etc. kan bevatten, zolang er maar géén nicotine in zit."

tags:  Tabakswet | politiek | e-sigaret | onderzoek