line

E-sigaretproducent naar Europees Hof om Europese anti-rookmaatregelen

donderdag 23 oktober 2014

Totally Wicked, een van de bekendste e-sigarettenmakers van Groot-Brittannië, mag naar het Europese Hof in Luxemburg om de Europese Tabaksproductenrichtlijn aan te vechten. Dit zou de Brusselse anti-rookmaatregelen in gevaar kunnen brengen.
Door de webredactie

Het Britse Totally Wicked is een producent van e-liquids, vloeistoffen die nicotine kunnen bevatten en die worden gebruikt in de e-sigaret. Het bedrijf is niet blij met de voorgestelde maatregelen tegen de e-sigaret in de Europese Tabaksproductenrichtlijn (TPD). Omdat e-sigaretten nicotine bevatten, zijn ze onderdeel van de richtlijn gaan uitmaken. En omdat er nog veel onduidelijk is over de gevolgen voor de gezondheid van langdurig gebruik van de e-sigaret, is dat terug te zien in de regelgeving.

Artikel 20 van de TPD is volledig gewijd aan dit elektronische en omstreden broertje van de gewone sigaret. E-sigaretten die bijvoorbeeld minder dan 20 mg/ml nicotine bevatten moeten, wanneer de richtlijn in alle Europese lidstaten is ingevoerd (voor mei 2016), als tabaksproduct worden behandeld, inclusief alle geldende tabaksregels. Zit er meer dan 20 mg/ml nicotine in, dan wordt de e-sigaret tot de medicinale producten gerekend, met alle wetgeving die daarbij hoort.

"Dit artikel is disproportioneel," zegt directeur van Totally Wicked Fraser Cropper in een statement. "Wij geloven dat het tegen EU-wetgeving ingaat. Het is daarom heel belangrijk dat het Britse gerechtshof heeft besloten dat het CJEU (het Europese Hof in Luxemburg – red.) een uitspraak doet over de wettelijkheid van artikel 20."

Inderdaad kunnen nationale rechtbanken het Europese Hof vragen om een zogenaamde prejudiciële procedure. Omdat het gevaar bestaat dat rechtbanken in verschillende landen de EU-wetgeving verschillend uitleggen, kan het Europese Hof advies geven over de interpretatie of geldigheid van bepaalde EU-regels. Ook kan het Hof in een andere procedure EU-wetgeving nietig verklaren als een land of een individueel persoon vindt dat de wetgeving hun benadeelt.

Totally Wicked is de eerste der nicotine-verwerkende fabrikanten die een volgende stap in hun gevecht tegen de anti-rookmaatregelen mag zetten. Eerder berichtten we dat Philip Morris datzelfde pad wil bewandelen door naar het Britse gerechtshof te stappen, in de hoop doorverwezen te worden naar Luxemburg.

Totally Wicked verwacht dat haar zaak begin 2015 voor de Europese rechter zal komen.

tags:  e-sigaret | antirookbeleid | rechtszaak | Europa