line

Tabakslobby probeert FCTC-besluiten over accijns te beïnvloeden

vrijdag 10 oktober 2014

Aan de vooravond van een cruciale bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), volgende week in Moskou, over tabaksontmoediging, probeert de tabakslobby deelnemers te beïnvloeden. Nederlandse deelnemers laten weten niet op de uitnodiging van de tabakslobby in te gaan.

Door de webredactie

Maandag verzamelen delegaties van 179 ondertekenaars van de WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) in Moskou voor de zesde Conference of the Parties (COP6). Onder meer zullen daar afspraken gemaakt worden over de heffing van accijnzen op tabak, een van de meest effectieve instrumenten tegen tabaksgebruik.

In de hoop die afspraken nog te kunnen beïnvloeden nodigde de International Tax and Investment Center, een lobbygroep die onder meer optreedt namens de grote tabaksfirma's in de wereld, vertegenwoordigers van ministeries van Financiën uit voor een bijeenkomst op zondag. De Financial Times kreeg de uitnodiging onder ogen, waarin wordt gesteld dat de bijeenkomst is bedoeld om "zeker te stellen dat er een gebalanceerde benadering is van belangrijke accijnsvraagstukken".

Zonder twijfel zal daar worden geschermd met ondeugdelijke rapporten die aantonen dat hogere accijnzen smokkel en illegale sigarettenproductie in de hand zouden werken. Die relatie is in onafhankelijk onderzoek overtuigend weerlegd.

Het Nederlandse ministerie van Financiën ontving de uitnodiging ook, maar er zal geen delegatie van het ministerie aan de bijeenkomst deelnemen, laat een woordvoerster weten. "De WHO erkent het evenement georganiseerd door het ITIC niet en wij nemen alleen deel aan offciële/erkende bijeenkomsten", voegt zij toe.

Merkwaardig genoeg voert het ministerie niet als reden aan dat deelname aan zo'n door de tabakslobby georganiseerde bijeenkomst in strijd is met het FCTC-verdrag dat in artikel 5.3 voorschrijft dat landen zich bij het vaststellen van tabaksontmoedigingsbeleid niet mogen laten beïnvloeden door de tabaksindustrie.

Precies omdat de Nederlandse overheid, inclusief het ministerie van Financiën, die juridisch bindende verdragsregel keer op keer overschrijdt, heeft Rookpreventie Jeugd de Nederlandse Staat vorige maand een dagvaarding gestuurd. Daarmee wil de stichting een einde maken aan de structurele, veel te grote invloed van de tabakslobby op het antirookbeleid van de overheid.