line
franse senaat tabaksaccijns elk jaar met 5 procent omhoog-1

Franse Senaat: Tabaksaccijns elk jaar met 5 procent omhoog

dinsdag 04 juni 2024

De Franse Senaat wil het roken terugdringen en stelt voor om de prijs van tabak tot 2040 elk jaar met 5 procent te verhogen. Tegen die tijd zal een pakje sigaretten 26 euro kosten. Alleen zo kan het ‘mislukte ontmoedigingsbeleid’ alsnog slagen.

Door de webredactie

Als Frankrijk het gebruik van tabaksproducten wil terugdringen, moet de prijs van een pakje sigaretten omhoog. Dat stelt de commissie van Sociale Zaken van de Franse Senaat in een rapport. De senatoren spreken volgens Les Echos van ‘gedragsmatige gezondheidsbelasting’, ofwel belasting gericht op het ontmoedigen van het gebruik van tabak en alcohol. De commissie heeft voorgesteld om de prijzen voor tabaksproducten met minstens 5 procent per jaar te verhogen tot 2040.

Frankrijk is er ondanks hogere prijzen en krachtige antirookmaatregelen (zoals het verbod op reclame en roken in de openbare ruimte en bijvoorbeeld tabaksvrije maanden) niet in geslaagd het aantal rokers terug te dringen, aldus de senatoren. Rokers zagen de prijs van een pakje met 20 sigaretten omhooggaan van 7 euro in 2017 naar 11,50 euro in 2023. Maar 32 procent van de Franse volwassenen rookt nog altijd en een kwart van de volwassenen rookt dagelijks. Volgens de senatoren mislukt de strijd tegen het roken vanwege ‘de grillige aard’ van het beleid. Er is continuïteit en kracht voor nodig.

Minder roken bij sterkere prijsverhoging

Mensen gaan daadwerkelijk minder roken als de prijs met meer dan 4 procent stijgt, stelt het rapport, waarin de senatoren voorstellen om de accijnzen te verhogen. Als de regering de aanbeveling van een prijsverhoging van 5 procent volgt, zal een pakje sigaretten binnen vijf jaar duurder zijn dan 15 euro. Over tien jaar is de prijs 20 euro, en in 2040 26 euro. Eventuele prijsverhogingen door de tabaksindustrie zijn daar niet bij inbegrepen.

Bezwaren tegen accijnsverhoging

Tabakswinkels in Frankrijk protesteren tegen verdere accijnsverhogingen, omdat deze bijdragen aan de omzetdaling in de winkels. Sinds 2017 verkopen de tabacs eenderde minder sigaretten. De daling zet door, in het eerste kwartaal van dit jaar werd 16 procent minder sigaretten verkocht dan een jaar eerder.

Zwarte markt en de buurlanden

De tabakswinkels en tabaksbedrijven stellen dat zij vooral minder verkopen omdat Franse rokers hun tabakswaar goedkoper op de zwarte markt kopen, of in buurlanden waar de accijnzen veel lager zijn. In Luxemburg, Spanje en Italië kost een pakje sigaretten ongeveer 5 euro. In België waren sigaretten ook goedkoper dan in Frankrijk, maar een accijnsverhoging van 2 euro per 1 januari 2024 heeft daar een eind aan gemaakt. De prijzen nogmaals verhogen, betekent nog meer aankopen over de grens en smokkel, betoogt de tabaksindustrie. Vooral omdat de rechter onlangs een streep heeft gezet door het verbod op het meenemen van meer dan één slof uit het buitenland. Maar dit is het vaste argument van de industrie, dat steevast wordt onderbouwd met onbetrouwbaar onderzoek.

tags:  tabaksontmoediging | rookvrije generatie | Frankrijk | illegale handel | accijnsverhoging | accijns