line
podcast verslaafd gemaakt-1

Podcast ‘Verslaafd Gemaakt’ ontleedt de krachten achter de vape-hype

dinsdag 12 september 2023

In een nieuwe 11-delige podcastserie voor de NPO gaat Radar-journalist Fons Hendriks op zoek naar de krachten die het mogelijk maakten dat het roken van sigaretten en e-sigaretten, na jaren van afname, weer in populariteit is toegenomen.

Door de webredactie

Hoe bewerk je als lobbyist voor de nicotine-industrie politici om beperkende maatregelen voor e-sigaretten tegen te houden? Journalist Fons Hendriks en regisseur Bette Westerhoff gingen in mei undercover naar een conferentie van ENDS Europe (Electronic Nicotine Delivery Systems) in Amsterdam om die vraag te stellen aan voorzitter Michael Landal van de World Vaper’s Alliance (WVA). In de 8e aflevering van de podcastserie ‘Verslaafd Gemaakt’, die Hendriks en Westerhoff maakten voor de NPO, horen we de belangrijkste tip van Landal: blijf e-mails sturen. Volhouden is het adagium. Blijf politici, liefst degenen die al blijk hebben gegeven van interesse in het onderwerp, zelfs als ze tegen vapen zijn, bestoken met informatie.

Hendriks, journalist bij het AVROTROS-programma Radar, raakte geïnteresseerd in het onderwerp vanwege de rookverslaving van zijn moeder en het vapen van zijn broertje, twee vormen van nicotineverslaving. Terwijl het aantal rokers de afgelopen decennia gestaag is afgenomen, gaat het de laatste tijd door de populariteit van de e-sigaret weer de verkeerde kant op. ‘Wie heeft de rookvrije generatie weer verslaafd gemaakt?’, is de centrale vraag van de 11-delige podcast, die sinds gisteren in zijn geheel te beluiteren is via de NPO Luister-app.

Deskundigen luiden noodklok

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat elektronisch roken veel ongezonder is dan we dachten en toch stijgt het aantal, met name jonge, gebruikers keihard, stelt het persbericht over de podcast. Deskundigen trekken hard aan de bel over dit fenomeen. In de serie spreekt Hendriks onder andere met een 13-jarige vape-verslaafde, een 39-jarige gebruiker die voor de rest van haar leven longschade heeft, een zorgverzekeraar die niet weet wat vapen is, met bezorgde artsen, een stopcoach en met demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een van de artsen die Hendriks spreekt is Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, ‘ons geweten tegen de tabaksindustrie’, volgens de journalist. Zij legt onder meer uit hoe de nicotine-industrie jongeren zo vroeg mogelijk verslaafd probeert te maken, omdat het jonge brein daar het meest gevoelig voor is. In ‘Verslaafd Gemaakt’ worden de marketing en lobby van de industrie zorgvuldig ontleed en wordt duidelijk hoe de industrie de e-sigaret aantrekkelijk wist te maken voor een nieuwe generatie.

Gedurende de serie wordt verder duidelijk of Hendriks’ moeder en zijn broertje van hun nicotineverslaving afkomen. En hoe slecht de populariteit van de elektronische sigaret nou echt is voor de volksgezondheid.

Verslaafd Gemaakt is te beluisteren via de NPO Luister-app en andere podcast-platforms.

tags:  vape-hype | podcast | nicotineverslaving | Rookpreventie Jeugd | Wanda de Kanter | jongeren | e-sigaret | tabakslobby | onderzoek