line
knmg ondersteunt nicotinee-1

Artsenfederatie KNMG ondersteunt burgerinitiatief Nicotinee

Kort binnenlands nieuws

woensdag 31 mei 2023

De artsenfederatie KNMG grijpt Wereld Niet Roken Dag aan om alle artsen in Nederland te vragen het burgerinitiatief Nicotinee te ondertekenen. Verder in Kort binnenlands nieuws: WHO-prijs voor tabaksonderzoeker Reinskje Talhout / Experts aan het woord in podcast ‘De zorg rookvrij’ / AKO sluit stationswinkels vanwege tabaksverbod.

Door de webredactie

“Wij roepen elke arts in Nederland op om het burgerinitiatief van Nicotinee te ondertekenen zodat de rookvrije generatie wordt vastgelegd. Als niemand meer rookt, zal het aantal gevallen van kanker op den duur met 20 tot 30 procent afnemen en sparen we zo’n 19.000 levens per jaar. We moeten nu starten met maatregelen om een rookvrije generatie te kunnen realiseren.”
Dat zegt René Héman, voorzitter van de artsenfederatie KNMG (links op de foto), die op 31 mei – Wereld Niet Roken Dag – alle artsen oproept het burgerinitiatief te tekenen dat pleit voor een generatiegebonden verkoopverbod van nicotineproducten per 2030 en voor de directe oprichting van een aparte handhavingsautoriteit die zich specifiek op de bescherming van jongeren richt. Nicotinee is een initiatief van ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, longartsenvereniging NVALT en internistenvereniging NIV.

40.000 handtekeningen nodig
Het burgerinitiatief heeft inmiddels 16.000 handtekeningen verzameld. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om het voorstel op de agenda te krijgen in de Tweede Kamer. Daarom is de steun van de KNMG, die alle 77.000 artsen in Nederland vertegenwoordigt, enorm belangrijk, stelt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd (rechts op de foto). “Ondanks het Nationaal Preventieakkoord (2018) neemt het aantal rokers onder jongeren in Nederland juist weer toe. De tot op heden genomen beleidsmaatregelen, zoals het verminderen van het aantal verkooppunten en het verhogen van de prijs, moeten hun effect nog krijgen. Daarom pleiten wij voor wettelijke maatregelen om te komen tot een rookvrije generatie en om te voorkomen dat we achter de feiten blijven aanlopen zoals nu met de e-sigaretten gebeurt. Het is noodzakelijk dat elke individuele arts een handtekening zet: dit burgerinitiatief heeft een juridische status waardoor, als wij 40.000 handtekeningen hebben, er een serieus debat in de Tweede Kamer over moet volgen.”

Tekenen kan ook met werkadres
KNMG-voorzitter Héman heeft voor de artsen die hij vraagt het burgerinitiatief te ondertekenen nog een praktische tip: “Bij het tekenen wordt u gevraagd uw adresgegevens in te vullen, soms vinden mensen dat een probleem. Ik heb hiervoor mijn werkadres van de Domus Medica gebruikt.” De adresgegevens kunnen na het indienen van het burgerinitiatief worden gebruikt om steekproefsgewijs de ondertekeningen te controleren.
De KNMG is de elfde organisatie die Nicotinee ondersteunt. Hetzelfde deden eerder al de Consumentenbond, de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC en Erasmus MC, de artsenorganisaties Tandarts.nl, NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie), NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde), TikTok-bureau Prappers, patiëntenorganisatie Inspire2Live en stophulporganisatie SineFuma.

 

WHO-prijs voor RIVM’s tabaksonderzoeker Reinskje Talhout

Dr. Reinskje Talhout, senior onderzoeker tabak en drugs bij het Centrum voor Gezondheidsbescherming van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderscheiden met de World No Tobacco Day Award. De prijs wordt elk jaar ter gelegenheid van Wereld Niet Roken Dag (WNRD, 31 mei) toegekend aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor tabaksontmoediging. Behalve Talhout kregen nog drie personen en een organisatie in Europa de prijs toegekend.
Talhout is volgens het persbericht van de WHO een pionier in het wetenschappelijk onderzoek naar de regelgeving van tabaksproducten en onderzoekt sinds 2004 de chemische samenstelling en eigenschappen van die producten. Als hoofd van het WHO Collaborating Centre for Tobacco Product Regulation and Control, georganiseerd door het RIVM, ondersteunt ze het WHO Tobacco Free Initiative door informatie te verspreiden over de aantrekkelijke, verslavende en toxische eigenschappen van tabaks- en nicotineproducten (zoals e-sigaretten en nicotinezakjes), en te zorgen voor openbare toegang tot gegevens over de samenstelling van de uitstoot (de rook) per sigarettenmerk en -type.

Internationaal adviseur
Talhout is ook adviseur op het gebied van het testen en reguleren van tabaksproducten voor nationale regeringen en de Europese Unie (EU) als lid van het Regulatory Committee of the Tobacco Products Directive (het regelgevend comité van de tabaksproductenrichtlijn). Ze heeft daarnaast bijgedragen aan verschillende EU-samenwerkingsprojecten op het gebied van tabaksontmoediging en is lid van de stuurgroep van het Global Tobacco Regulators Forum.
Met haar onderzoek heeft Talhout onder meer bijgedragen aan het verhelderen van de rol van smaakjes en andere sensorische factoren in de aantrekkelijkheid van nieuwe tabaks- en nicotineproducten, en aan een beter begrip van de uitdagingen waarmee rokers worden geconfronteerd die proberen te stoppen.
De WNRD-prijs dit jaar, behalve naar Talhout, ook naar Suzanne Gabriels van de Belgische Fondation contre le cancer, de Griekse hoogleraar Panagiotis Behrakis (SmokeFreeGreece), Jamilya Sadykova, adviseur tabaksontmoediging van het ministerie van Gezondheidszorg van Kazachstan en de antitabak-werkgroep van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid in Slovenië.

 

Experts aan het woord in podcast ‘De zorg rookvrij’

In een podcast-serie van drie afleveringen ter gelegenheid van Wereld Niet Roken Dag bespreken vier experts de weg naar een rookvrije zorg. Leon van den Toorn (NVALT), Esther Croes (Trimbos-instituut), Anton van Balkom (Verslavingskunde Nederland) en Wanda de Kanter (Rookpreventie Jeugd) bespreken met elkaar de cultuuromslag die nodig is om zorginstellingen rookvrij te maken, hoe je stoppen met roken met de rokende patiënt bespreekt en hoe de rookvrije generatie bereikt kan worden.
De podcast ‘De zorg rookvrij’ is gratis te beluisteren voor geregistreerde gebruikers in de app Medicast van Medische Scholing.

 

AKO sluit stationswinkels vanwege tabaksverbod

AKO sluit nog eens 13 winkels op NS-stations, meldt Retailtrends. De vestigingen zijn, volgens een woordvoerder van moederbedrijf Audax, niet meer rendabel als ze geen rookwaren meer mogen verkopen. Per 1 juli sluiten de AKO-winkels op de stations Den Haag CS, Dordrecht, Heerlen en Zaandam. Eind dit jaar gaan ook de vestigingen Alkmaar, Almere Centrum, Deventer, Enschede, Hilversum, Leeuwarden, Rotterdam Alexander, Schiedam Centrum en Tilburg dicht.
De sluitingen volgen op de beslissing van de NS om aan nieuwe huurcontracten met retailers de voorwaarde te verbinden dat ze geen rookwaren mogen verkopen. NS en ProRail besloten hiertoe in 2020. Eerder sloten al AKO-winkels op de stations Duivendrecht, Lelystad, Hoorn, Roermond, Venlo en Hengelo. Na de 13 nieuwe sluitingen houdt AKO nog 15 stationswinkels over, waarvan nog niet duidelijk is of die ook zullen verdwijnen.

 

tags:  gemakszaken | Nicotinee | burgerinitiatief | wereld niet roken dag | podcast | verkoopverbod | KNMG | tabaksverkoop | stoppen met roken | rookvrij | WHO | RIVM