line
big tobacco springt in markt wegwerp-vapes-1

Big Tobacco springt in markt voor wegwerp-vapes

dinsdag 13 december 2022

Als er met nicotine geld te verdienen valt, is Big Tobacco nooit ver weg. De grote tabaksmultinationals sprongen dit jaar in de markt voor wegwerp-vapes, die volgens ramingen het komende decennium kan verdriedubbelen.

Door de webredactie

De grote tabaksfirma’s moesten kennelijk even schakelen, maar hebben zich in de afgelopen maanden alsnog op de plotseling zo lucratief gebleken markt van de wegwerp-vapes gestort. De tabaksmultinationals lanceerden inmiddels hun eigen variant van de wereldwijd onder jongeren zeer populaire e-sigaret voor eenmalig gebruik. Het is duidelijk dat zij niet willen achterblijven in een markt die door Tobacco Reporter in 2022 al op 6,34 miljard dollar wordt geschat en de komende tien jaar zou kunnen verdrievoudigen. De wegwerp-vape is het afgelopen jaar het meest succesvolle instrument van de nicotine-industrie gebleken om nieuwe generaties, veelal kinderen, verslaafd te krijgen aan de nicotine. Overheden lopen steeds achter de feiten aan.

Meteen de goedkoopste

Philip Morris International (PMI) introduceerde deze zomer de Veeba-vape op de Canadese markt. Beleidsmakers en gezondheidsvoorvechters waren volgens Physicians for a Smoke-Free Canada totaal verrast door de lancering van deze vape door ’s werelds grootste tabaksfirma. De e-sigaret wordt in negen smaken aangeboden en was met een introductieprijs van 9,99 Canadese dollar (6,92 euro) meteen de goedkoopste op de Canadese markt. In oktober was de prijs al gezakt naar 5,99 Canadese dollar (4,15 euro).

PMI’s wegwerp-vape wordt in de VS gemaakt door Kaival Brands, dat de vapes in de VS onder de eigen merknaam Bidi Sticks verkoopt. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft deze Bidi Sticks de toegang tot de Amerikaanse markt ontzegd, maar dankzij een gerechtelijke uitspraak mag Kaival de vapes voorlopig toch nog in de VS verkopen.

Geen toestemming nodig

Physicians for a Smoke-Free Canada ziet de komst van PMI’s vape met lede ogen aan vanwege de marketingkracht van de tabaksmultinational en omdat het meteen de goedkoopste optie is voor jongeren om met nicotine te experimenteren. De reden dat Canada het eerste land is waar de PMI-vape werd gelanceerd, is dat het een van de grootste vaping-markten is, terwijl er geen toestemming vooraf nodig is van gezondheidsautoriteiten om e-sigaretten op de markt te brengen. Inmiddels hebben de Veeba-vapes ook de Britse markt bereikt. Voor de EU moeten nieuwe marktintroducties zes maanden van tevoren worden gemeld via de EU-Common Entry Gate, waar meteen de ingrediënten en emissies moeten worden opgegeven. Dat register is niet openbaar, dus PMI’s plannen met Veeba in Europa zijn vooralsnog onbekend.

In juni beloofde PMI’s financieel directeur Emmanuel Babeau tijdens een conferentie van de Deutsche Bank dat zijn bedrijf bij de marketing van de nieuwe wegwerp-e-sigaret ‘voorzichtig’ en ‘verantwoordelijk’ te werk zal gaan en “dat alles zou moeten worden gedaan om onbedoeld gebruik en natuurlijk minderjarig gebruik tegen te gaan.” Maar ook dat “er duidelijk een trend achter de wegwerpapparaatjes zit” en dat “wegwerp een aanzienlijk aandeel” in de e-sigaretcategorie van PMI zal krijgen.

BAT was er al eerder bij

In oktober lanceerde British American Tobacco (BAT) ook een wegwerpvariant van zijn e-sigaret Vuse in Canada, de Vuse Go. Via dochter Imperial Tobacco Canada kwam deze ook als eerste in Canada op de markt en Physicians for a Smoke-Free Canada leest in een advertentietekst op de Vuse-website dat deze vape bedoeld is om nieuwe gebruikers binnen te halen. “Of je nou nieuw bent in het vapen, een paar nieuwe smaken wilt uitproberen zonder je vast te leggen of simpelweg niet zeker weet welk apparaatje de goeie is voor jou, dan kunnen wegwerp-vapes een optie voor je zijn.” Ook de Vuse Go wordt in negen smaakvarianten aangeboden. Uit een merkregistratie blijkt dat er zes varianten op komst zijn, waaronder Vuse Go XL, Vuse Go Ultra en Vuse Go Max.

Overigens was BAT in Europa al enkele maanden eerder met wegwerp-vapes begonnen. In thuismarkt Groot-Brittannië zijn ze sinds mei verkrijgbaar en inmiddels ook in Frankrijk (als Vuse Puff), Duitsland, Griekenland en Spanje, en ook in Nieuw-Zeeland.

‘Wegwerp neemt de categorie over’

In Groot-Brittannië presenteerde Imperial Tobacco in november een wegwerpvariant van zijn e-sigaret blu, de blu bar. Deze wegwerp-vape is er in zes smaakvarianten. De vapes werden volgens het vakblad Convenience Store met een scherp aanbod aan de groothandel geïntroduceerd. De fabrikant heeft hoge verwachtingen van het nieuwe product. Tom Gully, hoofd consumentenmarketing voor het VK en Ierland van Imperial Tobacco, zei tegen het vakblad: “Disposables nemen de vape-categorie over, het segment maakte het afgelopen jaar een snelle groei door. Uit recente cijfers blijkt zelfs dat ze nu goed zijn voor 70 procent van de verkoop van e-sigaretten. We zijn erg verheugd om deel te nemen aan deze bloeiende markt met ons nieuwe blu bar-assortiment, waarmee we een product van hoge kwaliteit aanbieden van het bekende merk blu, dat consumenten kennen en vertrouwen.”

De wegwerp-vapes van PMI, BAT en Imperial zijn (nog) niet te koop in Nederland.

Help een einde te maken aan de nicotine-epidemie, steun het burgerinitiatief Nicotinee op nicotinee.nl

tags:  wegwerp-vapes | vape-hype | nicotine-industrie | imperial brands | PMI | BAT | jongeren | tabaksindustrie