line
accijnsopbrengst tabak flink gestegen-1

Accijnsopbrengst tabak flink gestegen

woensdag 17 augustus 2022

De opbrengst van tabaksaccijns behaalde een record in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat meldt Nu.nl op basis van cijfers van het CBS. Corona was voor veel rokers een extra reden om te stoppen met roken, maar voor anderen juist om meer peuken op te steken.

Door de webredactie

De accijnsopbrengst uit alcohol, tabak en brandstof hebben in de eerste maanden van dit jaar, toen het land gedeeltelijk op slot zat, een recordopbrengst opgeleverd voor de overheid. In totaal is er 2,9 miljard euro in de schatkist terechtgekomen volgens cijfers van het CBS die zijn opgevraagd door Nu.nl.  Het leeuwendeel van dat bedrag (1,9 miljard) komt van accijns op benzine, een vast bedrag per liter. Maar “de verbruiksbelasting op shag, sigaretten en sigaren tikte met 710 miljoen euro een nieuw record aan en droeg sterk bij aan het totale record”, meldt Nu.nl.

Stop voor Covid, start door Covid

Corona was voor een op de drie rokers een extra reden om te stoppen, zo bleek uit onderzoek van het Trimbos-instituut, maar voor andere rokers was de pandemie juist een reden om meer te gaan roken. Een op de vijf zei vaker een sigaret op te steken.

Sigaretten zijn de afgelopen jaren duurder geworden, met name als gevolg van de stijging van de accijns in 2019 en 2020 met bijna 20 procent. Op 1 januari 2019 maakte de accijns volgens de tarievenlijst van de douane 60 procent van de gemiddelde verkoopprijs uit, in 2021 was dat gestegen tot 68 procent. In 2022 heeft er geen accijnsverhoging plaatsgevonden, die de verhoogde inkomsten van tabaksaccijns mede zou kunnen verklaren. Wel kan het zijn dat meer rokers over zijn gegaan op goedkopere merken, waardoor ze meer zijn gaan roken.

Thuiswerken maakt roken makkelijker

Longarts Wanda de Kanter vermoedt dat er meer gerookt werd doordat thuiswerken werd aangemoedigd. “Thuis kun je doen en laten wat je wilt, terwijl er op de werkvloer een rookverbod kan gelden”, zegt De Kanter. “Ook waren er de laatste jaren weinig campagnes rond stoppen met roken en was er geen expliciete waarschuwing van het OMT over de risico’s die rokers liepen op verergerende symptomen van het coronavirus.”

Meer accijnsverhogingen aangekondigd

In de toekomst staan er weer accijnsverhogingen op de rol. In 2025 moet een pakje sigaretten 10 euro kosten (nu is dat gemiddeld nog 8 euro) en daarna moet er ieder jaar 2 euro accijns bovenop, zodat in 2040 een pakje sigaretten 40 euro zal kosten, tenminste als het aan staatssecretaris Van Ooijen ligt. Accijnsverhogingen zijn volgens de WHO de beste manier om roken te ontmoedigen en vooral een effectief middel om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Het aantal rokers zal hierdoor, zeker op termijn, sterk afnemen, maar de inkomsten voor de staat zullen aanzienlijk minder teruglopen, omdat er per pakje veel meer aan accijns wordt afgedragen.

tags:  tabaksaccijns | CBS | stoppen met roken | WHO | staatssecretaris | accijnsverhoging | Wanda de Kanter | jongeren | accijns | tabaksontmoediging