line
ecig vergroot kans beroerte-1

E-sigaret vergroot kans op beroerte op jonge leeftijd

woensdag 22 juni 2022

Rokers van traditionele sigaretten krijgen vaker een beroerte dan e-sigaretrokers, maar de laatsten worden gemiddeld 10 jaar jonger getroffen. Amerikaanse onderzoekers die deze conclusie trokken wijzen ook naar bepaalde stoffen in e-sigaretten die schade aan bloedvaten veroorzaken.

Door de webredactie

Rokers van e-sigaretten hebben een grotere kans om op jongere leeftijd een beroerte te krijgen dan rokers van traditionele sigaretten en rokers die allebei gebruiken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat recent is gepubliceerd in Neurology International. Daarvoor deden zij cross-sectioneel onderzoek onder de Amerikaanse bevolking op basis van gegevens uit het National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) over de periode 2015-2018. Daaruit werden de volwassen deelnemers geselecteerd die een beroerte hadden gehad (266.058 mensen) en van deze groep werd de rookgeschiedenis bekeken. Met behulp van verschillende methodes is vervolgens de relatie tussen e-sigaretgebruik en beroertes onderzocht.

Van de rokers in de onderzochte groep (79.825 mensen) was 9,72% roker van e-sigaretten, 60,91% roker van traditionele sigaretten en 29,37% roker van beide. Die cijfers laten goed zien dat gelijktijdig gebruik van tabaks- en e-sigaretten veel meer voorkomt dan het gebruik van e-sigaretten alleen. Het argument van de tabaksindustrie dat e-sigaretten zijn bedoeld om mensen van de traditionele sigaret af te helpen, houdt duidelijk geen stand.

E-sigaretrokers 10 jaar eerder getroffen

Uit het onderzoek blijkt dat beroertes vaker voorkomen onder rokers van tabakssigaretten dan onder rokers van e-sigaretten (6,75% versus 1,09%). Maar e-sigaretrokers kregen hun beroertes op aanmerkelijk jongere leeftijd dan rokers van zowel tabaks- als e-sigaretten en rokers van alleen traditionele sigaretten (mediaan-leeftijd 48 versus 50 versus 59 jaar). Onder vrouwen die een beroerte kregen was het gebruik van e-sigaretten hoger dan het gebruik van traditionele sigaretten (36,36% versus 33,91%).

De onderzoekers concluderen dat hoewel beroertes vaker voorkomen bij rokers van tabakssigaretten, e-sigaretrokers op jongere leeftijd worden getroffen en dat dit duidelijk samenhangt met het gebruik van de e-sigaret. De onderzoekers zagen ook dat bepaalde stoffen in e-sigaretten effect op de bloedvaten hebben die mogelijk de beroertes kunnen verklaren.

‘Niet roken is beste voor je hersenen’

In een reactie op de studie, die in november vorig jaar al werd gepresenteerd bij de American Heart Association (AHA), zei Karen L. Furie, voorzitter van de afdeling Neurologie aan de Warren Alpert Medical School van Brown University in Providence, Rhode Island, dat nicotine en andere chemicaliën in e-sigaretten direct de binnenkant van bloedvaten kunnen aantasten, atherosclerose veroorzaken, de kans op stolsels en bloedingen vergroten en daarmee ook de kans op beroertes.

“Het is heel goed mogelijk dat blootstelling op jongere leeftijd onomkeerbare schade aan bloedvaten in het hele lichaam en vooral in de hersenen veroorzaakt”, zei Furie volgens Cardiology Advisor in een persbericht van de AHA. “Het is belangrijk dat jonge mensen begrijpen dat e-sigaretten geen veilig alternatief zijn, en dat de beste manier om de gezondheid van de hersenen te behouden en een beroerte te voorkomen, is om alle sigaretten en nicotineproducten te vermijden.”

tags:  beroerte | e-sigaret | rokers | onderzoek | chemicaliën | tabaksleeftijd