line
beperk tabaksaccessoires-1

RIVM: ‘Beperk verkoop en reclame van tabaksaccessoires’

maandag 11 april 2022

Het RIVM heeft de overheid geadviseerd om de verkoop en promotie van tabaksaccessoires te beperken. Accessoires als smaakfilters, smaaksprays en producten waarmee geclaimd wordt dat ze schadelijke stoffen uit de rook halen, maken roken aantrekkelijker.

Door de webredactie

Er zijn tal van tabaksaccessoires op de markt als smaakfilters, smaaksprays en ook producten waarmee geclaimd wordt dat ze schadelijke stoffen uit de tabaksrook halen, waardoor het minder schadelijk voor de gezondheid zou zijn om te roken. Op dit moment zijn deze producten niet verboden, omdat ze niet onder de Nederlandse Tabaks- en rookwarenwet of Europese Tabaksproductenrichtlijn vallen. Als het aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ligt, komt daar in navolging van Litouwen, België en Denemarken verandering in.

Het RIVM heeft namelijk in opdracht van het ministerie van VWS een nieuw onderzoek naar deze producten gedaan en komt met het advies om de promotie van dit soort producten onder het reclameverbod op tabaksproducten te laten vallen en alleen nog toe te staan in tabaksspeciaalzaken. Ook vindt het RIVM dat de verkoop beperkt zou moeten worden tot tabaksspeciaalzaken.

Minder schadelijk blijft schadelijk

Hoewel uit het RIVM-onderzoek blijkt dat sommige van deze accessoires wel degelijk de helft aan teer en nicotine uit rook kunnen weghalen, is niet duidelijk of dat ook een verminderd schadelijk effect op de gezondheid heeft. Roken brengt namelijk ook in kleine hoeveelheden gifstoffen al grote risico’s op gezondheidsschade met zich mee. “De accessoires nemen sowieso niet alle schadelijke stoffen weg, dus roken met accessoires blijft schadelijk”, schrijft het RIVM. “Daarom adviseert het RIVM deze claims te verbieden, vooral ook omdat uit het onderzoek blijkt dat een derde van de rokers denkt dat deze producten roken minder schadelijk maken.”

Smaakjes via accessoires

Met de smaakaccessoires spelen fabrikanten in op de aantrekkelijkheid van smaken, zeker sinds het verbod op sigaretten en shag met een andere smaak dan tabak, meldt het RIVM. Mentholsigaretten zijn per mei 2020 verboden en al direct daarna bleek dat fabrikanten met accessoires als draaischijven en inlegstrips proberen om via een omweg toch nog een mentholsmaak aan sigaretten te geven. Uit eerder onderzoek van het RIVM is gebleken dat een mentholtoevoeging aan tabak, inhaleren makkelijker maakt. Voor jongeren en beginnende nicotinegebruikers geldt ook dat menthol als smaakstof e-sigaretten aantrekkelijk maakt. Uit het nieuwe RIVM-onderzoek blijkt dat 28 procent van de ondervraagden smaakaccessoires nu zegt te gebruiken omdat mentholsigaretten niet meer te koop zijn. Daarmee wordt het verbod dat is ingesteld om roken minder aantrekkelijk te maken, alsnog omzeild.

Door streng tegen de tabaksaccessoires op te treden en de adviezen van het RIVM te volgen, denkt het instituut dat het aantal rokers hierdoor kan afnemen. En dat past bij het overheidsvoornemen om in 2040 een Rookvrije Generatie te bereiken.

tags:  smaakjesverbod | smaakkaartjes | mentholban | vloeipapier | menthol | RIVM | onderzoek