line
beperk roken op netflix-1

Amerikaanse senatoren roepen Netflix op het roken te beperken

dinsdag 12 april 2022

Van alle streamingdiensten staat Netflix op nummer 1 als het gaat om het tonen van rookscènes. Ook in de Verenigde Staten groeien de zorgen hierover. Senatoren van drie staten hebben Netflix per brief aangespoord de rookscènes te beperken.

Door de webredactie

Amerikaanse senatoren waarschuwden Netflix onlangs opnieuw om de blootstelling van jongeren aan beelden van roken en vapen te beperken. Ze deden dat per brief. “We dringen er bij uw bedrijf op aan meer actieve stappen te ondernemen om deze beelden te beperken en de consumptie van deze schadelijke inhoud door jonge mensen te verminderen”, aldus de democratische senatoren Ed Markey uit Massachusetts, Chris Van Hollen uit Maryland en Richard Blumenthal uit Connecticut in hun brief aan Netflix’ co-CEO’s Wilmot Reed Hastings en Ted Sarandos. De drie schreven in 2019 ook al een brief met dezelfde strekking aan Netflix.

Schade beperken

Hun grootste zorg betreft jongeren, die vaak films en series op Netflix kijken. “Decennia van wetenschappelijk onderzoek hebben aangetoond dat blootstelling aan deze beelden de kans vergroten dat jonge kijkers tabak, nicotine of vape-producten gaan gebruiken”, schrijven ze.

De senatoren citeerden uit een rapport van Truth Initiative, een non-profitorganisatie op het gebied van de volksgezondheid, waarin staat dat Netflix de afgelopen vier jaar meer beelden van roken of vapen heeft getoond in series gericht op jongeren dan enig ander kanaal. Twee Netflix-series, The Queen’s Gambit en The Umbrella Academy, toonden elk meer dan tweehonderd scènes van roken of vapen in seizoen 2020, aldus het rapport.

Zeven specifieke vragen

In 2019 beloofde Netflix om het aantal rookscènes te verminderen en deze volledig te schrappen uit series en films gericht op jongere kijkers, als reactie op een eerdere ronde van kritiek. “Meerdere Netflix-series verhoogden het aantal afleveringen met tabaksbeelden” sinds die toezegging, aldus de senatoren. Ze stellen het bedrijf in hun brief zeven specifieke vragen over hoe ze dit beleid hebben geïmplementeerd, zoals: ‘Welke acties heeft Netflix ondernomen om tabak, nicotine of vapen aan banden te leggen? Beschrijf in detail uw relevante beleid en praktijken.’ Ze willen een reactie voor 21 april. Netflix heeft nog geen commentaar gegeven.

Illegale betalingen

Op het onlangs geopende Meldpunt roken in media op deze website komen inmiddels dagelijks meldingen binnen van lezers die zich ergeren aan rookscènes op tv en streamingdiensten. Over de serie Sex Education op Netflix schrijft iemand: “Fantastische serie. Alleen... waarom dan toch moet de hoofdrolspeelster roken? Onbegrijpelijk...” En over de productie Eigen Kweek: “Deze Vlaamse serie is op Netflix te zien. Een van de hoofdpersonen begint op een gegeven moment met roken (na dit vroeger blijkbaar ook gedaan te hebben) en dit komt veel en expliciet in beeld. Ik snap zelf het ‘nut’ (als het ooit al nuttig kan zijn) hier totaal niet van. Vraag me af hoeveel geld ze ontvangen om dit in beeld te brengen”

Deze laatste vraag stelde TabakNee een jaar geleden ook al, waarbij werd geconstateerd dat het veelvuldig blijven tonen van rookscènes de vermoedens blijft voeden van geheime, want illegale, betalingen door tabaksfabrikanten.

Wilt u ons rookscènes in films en series melden? Klik hier.

 

tags:  meldpunt roken in media | netflix | rookpreventie | roken in films | jongeren