line
de woordvoerders-1

Dit zijn de nieuwe woordvoerders preventie in de Tweede Kamer

woensdag 05 mei 2021

Wie zijn sinds 31 maart in de nieuwe Tweede Kamer de woordvoerders die over preventie en dus over antirookmaatregelen gaan? TabakNee presenteert ze hier in korte profielen.

Door de webredactie

Het gros van de politieke partijen is voorstander van strenge maatregelen om te voorkomen dat jeugdigen gaan roken, zo bleek uit een overzicht van de verkiezingsprogramma’s op deze site. Gelukkig maar, want er is op dit terrein nog een wereld te winnen. De belangrijkste en meest effectieve maatregelen waar de Kamer zich de komende periode over zou moeten buigen zijn:

  1. Het invoeren van een vergunningstelsel voor de verkoop van tabak.
  2. Flinke accijnsverhogingen, zodat sigaretten onbetaalbaar worden.
  3. Een tabaksverslavingsfonds, gefinancierd door de tabaksindustrie waaruit onder andere behandelingen tegen tabaksverslaving kunnen worden bekostigd.
  4. Minder (liefst helemaal geen) nicotine in sigaretten zodat ze niet meer verslavend zijn.

Welke parlementariërs met preventie in hun portefeuille gaan hierover beslissen? Wat is hun achtergrond? TabakNee zet ze met korte profielen in alfabetische volgorde op een rij.

Woordvoerders preventie

Fleur Agema (PVV)
Fleur Agema (1976), voorzitter van de VWS-Kamercommissie, is veertien jaar Kamerlid. Zij heeft een Master of Arts in de architectuur. Maakt zich sterk “voor betere zorg voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten”. De PVV verwart (net als de VVD en FvD) een rookverslaving met persoonlijke vrijheid en stemde bijvoorbeeld tegen de motie om tabak uit de supermarkten te halen.
m.agema@tweedekamer.nl 

Mirjam Bikker (ChristenUnie)
Mirjam Bikker (1982) is jurist en kersvers Tweede Kamerlid. Sinds 2004 actief voor haar partij, onder andere in de Utrechtse gemeenteraad en in de Eerste Kamer. Bikkers focus ligt “op het voorkomen van uitbuiting, mensenhandel en prostitutie”. Wij hopen dat zij een net zo fel bestrijdster van de tabaksindustrie zal blijken als haar voorganger Carla Dik-Faber.
m.bikker@tweedekamer.nl

Thom van Campen (VVD)
Zwollenaar Thom van Campen (1990) heeft International Relations gestudeerd en komt net kijken in de Tweede Kamer. Hij zat in Zwolle tien jaar in de gemeenteraad met onder andere economie in zijn portefeuille en heeft veel ervaring als politiek adviseur. Dit politieke dier staat voor een “vrij en veilig Nederland”. Mag dat betekenen: vrij van nicotineverslaving en veilig beschermd tegen de tabakslobby?
a.vcampen@tweedekamer.nl

Corinne Ellemeet (GroenLinks)
Corinne Ellemeet (1976), vier jaar actief in de Tweede Kamer, wil de mens centraal stellen in een voor iedereen betaalbare zorg. Zij studeerde geschiedenis en American Studies in de VS. Ze werkte onder andere bij het ministerie van VWS, de gemeente Amsterdam en als adjunct-directeur bij de Westergasfabriek.
c.ellemeet@tweedekamer.nl

Eva van Esch (Partij voor de Dieren)
Eva van Esch (1988) wil dat “alle levende wezens tot hun recht komen”. Sinds oktober 2019 zit zij in de Tweede Kamer. Ze studeerde milieu-maatschappijwetenschappen en kwam in 2009 als communicatiemanager bij de Partij voor de Dieren terecht. Eerder was ze gemeenteraadslid in de gemeente Utrecht en werkte ze op een biologische wijngaard.
eva.vanesch@tweedekamer.nl

Nilüfer Gündoğan (Volt)
Nilüfer Gündoğan (1977) is een van de drie Kamerleden van de nieuwe partij VOLT. Haar motto is: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” Zij studeerde politicologie in Leiden en was adviseur voor verschillende advies- en consultancybureaus. VOLT is voor extra inzet op preventie en daarmee, mogen we verwachten, voor een streng (Europees) antirookbeleid.
n.guendogan@tweedekamer.nl

Liane den Haan (50PLUS)
Liane den Haan (1967) is een nieuwkomer in de Kamer. “De politiek moet gaan over de mensen”, stelt zij. Den Haan was vijftien jaar directeur-bestuurder bij ANBO, een belangenorganisatie voor ouderen, en is in het bezit van het Verpleegkunde A-diploma, maar heeft nooit in de zorg gewerkt. Ze studeerde ook bedrijfskunde en werkte onder meer als coördinator c.q. manager bedrijfsvoering in het bedrijfsleven.
l.dhaan@tweedekamer.nl

Maarten Hijink (SP)
Maarten Hijink (1983) is reeds vier jaar Tweede Kamerlid. Hij volgde de Masteropleiding Management, Economics & Consumer studies en is door zijn eerdere werk als fractiemedewerker en lid van het SP-hoofdbestuur gepokt en gemazeld in de SP. Wij verwachten dat hij doorgaat op de weg van zijn voorganger Henk van Gerven, die zich in zijn periode in de Kamer buitengewoon heeft ingezet tegen de lobby van de tabaksindustrie.
m.hijink@tweedekamer.nl

Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie)
Van Houwelingen (1980) heeft flink wat opleidingen achter de rug, van Technische Bedrijfskunde en Economie en Management in Pacific Azië, tot Japankunde en een PhD Social Capital aan Hiroshima City University. Hij werkte korte tijd voor Canon Europe en als wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. “Er moet zo snel mogelijk een Nexit komen”, zegt hij. Wij zien liever dat Van Houwelingen zich inzet voor een definitieve exit van de tabaksindustrie, de ‘Texit’.
p.vhouwelingen@tweedekamer.nl

Anne Kuik (CDA)
Kuik (1987) heeft een Master Nederlands recht op zak (specialisatie: Civielrecht en Staats- en bestuursrecht) en zit vier jaar in de Tweede Kamer. Vanaf 2007 actief in het CDA in de stad Groningen als fractiemedewerker, lijsttrekker en gemeenteraadslid. Kuik behaalde ooit de tweede plek bij de verkiezing van het beste raadslid van Nederland.
a.kuik@tweedekamer.nl

Attje Kuiken (PvdA)
Attje Kuiken (1976) studeerde bestuurskunde/overheidsmanagement en daarna organisatiewetenschappen. Ze ging meteen aan het werk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De afgelopen veertien jaar is zij Kamerlid. “Kinderen zijn mijn grootste drijfveer […] Zij zijn kwetsbaar.” Kuiken sprak zich recent uit voor meer inzet op preventie, zij wil een ‘voorkomplicht’, naast de zorgplicht van de overheid.
a.kuiken@tweedekamer.nl

Tunahan Kuzu (DENK)
Kuzu (1981) wil de kwaliteit van de zorg verbeteren. Hij heeft een Master Bestuurskunde op zak. Was PvdA-gemeenteraadslid in Rotterdam en werkte onder meer als adviseur gezondheidszorg bij Price Waterhouse Coopers Advisory. Hij kent dus het klappen van de zweep.
t.kuzu@tweedekamer.nl

Jeanet van der Laan (D66)
Nieuwkomer Jeanet van der Laan (1980) studeerde Public Administration. De voormalige Oranjeleeuwin was tot haar beëdiging in de Kamer fractievoorzitter van D66 en wethouder in Lisse. Haar missie: sport “een politieke vertaling” geven. Daar hoort ongetwijfeld een stevig antirookbeleid bij, want sport en roken gaan niet samen.
j.m.p.vdlaan@tweedekamer.nl

Caroline van der Plas, (BBB)
Caroline van der Plas (1967) van de nieuwe partij BoerBurgerBeweging noemt zich ‘een boerin zonder boerderij’. “Ik vind plattelanders een mooi volk: nuchter, de poten in de klei, geen blabla.” Zij werkte onder andere voor het vakblad voor varkenshouders Pig Business en was communicatiemanager bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders. Van der Plas wil de stem van het platteland in de Tweede Kamer vertolken. Of die stem er ook één tegen de tabakslobby is? We zullen het zien.
c.vdplas@tweedekamer.nl

Nicki Pouw-Verweij (JA21)
Nicki Pouw-Verweij (1991) is nieuw in de Tweede Kamer en de enige in de VWS-commissie met een medische achtergrond. Als arts werkt zij bij het VUmc aan haar proefschrift. Ze werkte daarnaast een kleine vijf jaar in de thuiszorg en wil zich inzetten “voor de zwakkeren in de samenleving, met name in de ouderenzorg”. Ze zat in de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie. “Ik vind dat Nederland een realistische rechtse partij nodig heeft.” Wat dat betekent voor het antirookbeleid? We wachten af.
n.pouw-verweij@tweedekamer.nl

Sylvana Simons (BIJ1)
Nieuwkomer Sylvana Simons (1971) wil ‘structurele ongelijkwaardigheid’ aanpakken. Volgde onder meer een balletopleiding, was danseres en presenteerde diverse tv-programma’s. Nu al door vriend en vijand geprezen om haar debatteertalent.
s.simons@tweedekamer.nl

Kees van der Staaij (SGP)
De nestor van de Kamer, Kees van der Staaij (1968) is al bijna 23 jaar volksvertegenwoordiger. Wordt gedreven door bijbelse waarden. Studeerde staats- en bestuursrecht in Leiden. Werkte als adjunct-chefjurist bij de Raad van State. Wij kennen hem als fervent voorstander van antirookmaatregelen.
C.vdStaaij@tweedekamer.nl

 

tags:  politieke partijen | Tweede Kamer | tabakswoordvoerder | politiek | preventie