line
kamer doet iqos reclame in de ban-1

Tweede Kamer kan misleidende IQOS-reclame aanpakken

vrijdag 16 april 2021

De Tweede Kamer hoeft niet op een nieuw kabinet te wachten om te beslissen of de Tabakswet aangepast kan worden zodat heat-not-burn-producten eronder komen te vallen en er strengere eisen aan deze producten gesteld kunnen worden. Philip Morris probeert ondertussen twijfel te zaaien.

Door de webredactie

De Tweede Kamer-commissie voor Volksgezondheid heeft besloten dat er niet op een nieuw kabinet gewacht hoeft te worden om een wijziging van de Tabakswet te behandelen. Staatssecretaris Blokhuis wil namelijk dat de Tabakswet wordt aangepast zodat heat-not-burn-producten (apparaten waarin tabak niet verbrand maar verhit wordt, zoals de IQOS van Philip Morris en GLO van British American Tobacco) aan strengere eisen moeten voldoen. “Zo worden onder meer verpakkingseisen, het reclameverbod en verkoopbeperkingen van toepassing op deze apparaten en op onderdelen ervan,” staat in het voorstel. Dat betekent dat de Tweede Kamer het voorstel nu plenair kan gaan behandelen. Bij goedkeuring zal dat een tegenvaller voor Philip Morris zijn, dat er alles aan blijft doen om het idee te laten bestaan dat rokers het beste massaal over kunnen stappen op de IQOS, hoewel het gebruik van dat apparaat volgens het RIVM nog altijd schadelijk voor de gezondheid is.

Foundation for a Smoke-free World niet onafhankelijk

Dat Philip Morris ver gaat in zijn poging de IQOS te promoten, bleek ook weer uit een nieuw artikel op Follow the Money (FTM) over de Foundation for a Smoke-free World (FSFW). Deze stichting, die volledig door Philip Morris wordt gesubsidieerd, zegt te streven naar een rookvrije wereld door wetenschappelijk onderzoek te financieren. Op TabakNee is er ook veel over de FSFW geschreven. In januari jl. is een voormalig werknemer van de stichting zelfs een rechtszaak tegen de FSFW begonnen omdat deze niet onafhankelijk van Philip Morris is.

Wetenschappelijke debat beïnvloeden

Uit het artikel op FTM blijkt nogmaals dat Philip Morris de stichting gebruikt om het wetenschappelijke debat over zijn nieuwe producten, zoals de IQOS, te beïnvloeden, om de producten te promoten en om verdere regulering ervan te voorkomen.

Omdat overheden de tabaksverkoop wereldwijd aan banden leggen, probeert de tabaksindustrie haar toevlucht te zoeken tot nieuwe producten zodat ze haar vaste klanten niet kwijtraakt. Philip Morris kwam met de IQOS en een reclamestunt waarin het claimde alle sigaretten uit de wereld te willen halen. Niet dat het direct de tabaksfabrieken stil zal zetten. Nee, verstokte rokers moeten eerst over zijn gestapt op de IQOS, zodat Philip Morris winst kan blijven maken.

Derek Yach

De Foundation for a Smoke-Free World past in de strategie om meer aandacht voor alternatieve tabaksproducten te vragen. Het lukte Philip Morris zelfs om voormalig WHO-topman Derek Yach binnen te halen als directeur. De WHO nam desondanks afstand van de FSFW en riep wetenschappers op om niet met de FSFW samen te gaan werken. Vooraanstaande wetenschappers schreven ook dat dit een nieuwe Philip Morris-poging was om twijfel te zaaien.

De Tweede Kamer doet er dus goed aan strenge eisen aan heat-not-burn-producten te stellen en zich niet door twijfelachtig onderzoek af te laten leiden bij de besluitvorming.

tags:  FSFW | Tweede Kamer | Tabakswet | heat-not-burn | PMI | staatssecretaris