line
smoking took it all away-1

Jordi en Johan Cruyff in campagne tegen longkanker

donderdag 01 april 2021

Vijf jaar na de dood van Johan Cruyff treedt zijn zoon Jordi naar voren in een Spaanse campagne om longkanker vroegtijdig op te kunnen sporen.

Door de webredactie

“Ik ben Johan Cruyff. In het leven had ik twee verslavingen: roken en voetballen”, klinkt de stem van de wereldberoemde voetballer in een nieuwe reclamespot. “Voetbal heeft me alles gegeven in het leven, maar roken...” “... heeft het allemaal weggenomen”, vult zijn zoon Jordi aan.

Vijf jaar geleden overleed Cruyff op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. In zijn glorietijd bij Ajax en Barcelona was Cruyff nog een zware roker, die zelfs reclame maakte voor zogenaamde light-sigaretten onder het motto ‘Rook verstandig’. Na een hartinfarct en een hartoperatie op zijn 44e, gaf Cruyff de sigaret eraan en werd hij een al even hartstochtelijk antirookactivist. In een beroemd geworden campagnespot houdt Cruyff een pakje sigaretten hoog, totdat hij het met een ferme trap wegschopt. “Ik ben Johan Cruyff. In het leven had ik twee verslavingen: roken en voetballen. Voetbal heeft me alles in het leven gegeven, maar roken heeft me mijn leven bijna afgenomen”, zegt de stervoetballer daarin nog.

Aandacht voor schade door roken

Zoon Jordi wil de nalatenschap van zijn vader nu gebruiken om aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van roken. Volgens het KWF wordt 86 procent van de longkankergevallen veroorzaakt door roken.

Jordi Cruyff heeft zich nu verbonden aan de Lung Ambition Alliance Spain. In de nieuwe reclamespot staat in de afsluiting te lezen dat als longkanker vroeg wordt opgespoord het in 80 procent van de gevallen nog niet te laat is en patiënten na vijf jaar nog in leven zijn. “Als je een ex-roker bent of nog steeds rookt, ga dan naar je dokter”, meldt de video. “Want nu heb je daar nog tijd voor.” 

 
 
tags:  stoppen met roken | campagne | KWF | rookverslaving | longkanker | antirookbeleid