line
project sunset-1

Amerikaanse antirookgroep ASH start project om tabaksverkoop te stoppen

donderdag 10 september 2020

De Amerikaanse Action on Smoking and Health (ASH) is het Project Sunset begonnen. Daarmee wil de antirookgroep de totale tabaksverkoop een halt toeroepen om ervoor te zorgen dat er nooit meer iemand verslaafd raakt aan roken.

Door de webredactie

De Amerikaanse antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) wil met Project Sunset een einde maken aan de verkoop van sigaretten. Er is geen enkel ander product dat de helft van haar gebruikers doodt terwijl het gebruikt wordt zoals bedoeld. ASH reageert met Project Sunset op een initiatief van Philip Morris uit 1995 dat Project Sunrise heette en waarmee de Marlboro-fabrikant het roken juist probeerde te normaliseren. ‘Met project Sunset willen we de zon voor Big Tobacco onder laten gaan,’ schrijft ASH in een persbericht.

Opnieuw nadenken

ASH schrijft dat hoewel ze alle maatregelen toejuicht die ervoor zorgen dat de schade van tabaksgebruik verder ingeperkt wordt, ze vindt dat die maatregelen niet ver genoeg gaan. ‘Het is tijd dat er een antwoord komt dat past bij de schade die tabak veroorzaakt. Als we de onnodige doden ten gevolge van sigarettengebruik willen voorkomen, moeten we opnieuw nadenken over de manier waarop tabak als kant en klaar product aan de consument wordt verkocht. Onze maatschappij moet de commerciële verkoop van sigaretten, die ieder jaar miljoenen doden veroorzaken, een halt toeroepen.’

Maatregelen tegen producenten

ASH wil duidelijk maken dat het er niet om gaat rokers te straffen. Zij zijn juist het slachtoffer van de geniepige tabaksindustrie, die er alles aan heeft gedaan om rokers verslaafd te maken en verslaafd te houden. Een verbod op tabaksgebruik of op het in bezit hebben van tabak is niet de bedoeling. De aandacht moet uitgaan naar maatregelen tegen producenten van tabaksproducten, zodat het onmogelijk wordt om tabaksproducten aan de man te brengen. Daarnaast moeten overheden rokers bijstaan door hen genoeg effectieve rookstopmethoden aan te bieden.

Volgens ASH is er al een lichtend voorbeeld in de Verenigde Staten: de stad Beverly Hills in Californië maakte in 2019 bekend de verkoop van tabak te gaan verbieden. Het verbod moet op 1 januari 2021 ingaan.

 

tags:  Project Sunset | rookstophulp | verkoopverbod | ASH | tabaksdoden | tabaksindustrie