line
fda needs to take action-1

Afro-Amerikaanse antirookgroep klaagt FDA aan om mentholverbod af te dwingen

maandag 22 juni 2020

De African American Tobacco Control Leadership Council en de Action on Smoking and Health klagen de Amerikaanse Food and Drug Administration aan. Ze vinden dat er te weinig gedaan wordt om het aantal tabak-gerelateerde doden onder de Afro-Amerikaanse bevolking tegen te gaan, zo zou menthol verboden moeten worden.

Door de webredactie

De Amerikaanse antirookorganisaties African American Tobacco Control Leadership Council (AATCLC) en de Action on Smoking and Health (ASH) hebben de Food and Drug Administration (FDA) aangeklaagd. “Onze missie is om de 45.000 Afro-Amerikaanse levens te redden die jaarlijks verloren gaan aan de gevolgen van tabak-gerelateerde ziekten,” zei Carol McGruder van de AATCLC tijdens een persconferentie. De AATCLC vindt dat de FDA nalatig is door geen regels te implementeren tegen gebruik van mentholsigaretten.

Al in 2009 tekende president Obama een wet waarin smaakjestabak verboden werd, maar er was een uitzondering gemaakt voor menthol. Om dat ook te verbieden was extra onderzoek nodig. In 2011 concludeerde de adviescommissie van de FDA dat het de volksgezondheid ten goede zou komen als mentholsigaretten ook van de markt zouden verdwijnen.

Kankerverwekkend

Het inhaleren van menthol in verbrande vorm is slecht voor de gezondheid want kankerverwekkend, zo concludeerde ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Menthol maakt de keel ongevoelig en verhoogt de zachtheid van de rook, hetgeen de scherpe smaak van sigarettenrook maskeert en het roken daardoor vergemakkelijkt,” schrijft het RIVM. “Rokers van mentholsigaretten hebben bovendien de neiging om dieper te inhaleren voor het verkoelende effect. Deze effecten (samen met de muntsmaak) trekken vooral jonge mensen aan; onderzoek heeft uitgewezen dat mentholsigaretten vooral door jonge mensen worden gerookt en dat mentholsigaretten vaak de eerste sigaretten zijn die zij roken.”

85 procent rookt menthol

Ondanks dat de Amerikaanse FDA in 2011 concludeerde dat een verbod op mentholsigaretten goed zou zijn voor de volksgezondheid, ondernam de FDA daarna geen enkele actie. Dat heeft een enorme impact op de Afro-Amerikanen, omdat 85 procent van de Afro-Amerikaanse rokers mentholsigaretten gebruikt.

“Door het uitstellen van een verbod, falen de FDA en de Amerikaanse overheid in het beschermen van de gezondheid van Amerikanen, in het bijzonder Afro-Amerikaanse burgers,” zei Kelsey Romeo-Stuppy van ASH. Via de rechter hopen de antirookorganisaties de FDA alsnog tot het instellen van een verbod op alle smaaktabak, menthol incluis, te dwingen.

Smaakkaartjes

In Nederland en de rest van Europa geldt sinds 20 mei een verbod op mentholsigaretten. De tabaksindustrie probeert dat verbod op allerlei manieren te omzeilen door bijvoorbeeld smaakkaartjes op de markt te brengen die een mentholsmaak aan tabaksproducten kunnen afgeven. Staatssecretaris Blokhuis zei in maart dat hij op een verbod van de kaartjes broedde.

tags:  smaakkaartjes | mentholban | FDA | ASH | smaakstoffen | menthol