line
ondertussen bij de buren-17

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 juni 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU-lidstaten vragen Commissie accijns in te voeren op nieuwsoortige tabaksproducten / Ierse minister roept EU op tabaksfabrikanten tegen te werken / Helft Britse rokers willen stoppen met roken door Covid-19 / Aantal verkooppunten in de buurt van jongeren heeft invloed op rookgedrag / Turkse president beschuldigt tabaksindustrie van moedwillig verslaafd maken jongeren.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: Lidstaten vragen Commissie accijns in te voeren op nieuwsoortige tabaksproducten
De Europese lidstaten hebben de Europese Commissie gevraagd om nieuwsoortige tabaksproducten als e-sigaretten en heat-not-burn-producten onder de EU Tobacco Excise Directive te laten vallen. Daarmee zouden er accijnsregels op deze producten van toepassing zijn en zullen ze net als ‘gewone’ tabaksproducten belast worden.
Lees meer bij Euractiv

Ierland: Minister roept EU op tabaksfabrikanten tegen te werken
Simon Harris, de Ierse minister voor Volksgezondheid, heeft de Europese Unie opgeroepen in actie te komen tegen tabaksfabrikanten die proberen het nieuw ingestelde verbod op mentholtabak te ondermijnen. In Ierland maakte menthol 18 procent van de totale tabaksmarkt uit.
Lees meer in The Irish Times

Groot-Brittannië: Helft rokers willen stoppen met roken door Covid-19
Uit een enquête van Asthma UK en de British Lung Foundation onder 12.000 rokers met longproblemen blijkt dat 53 procent van hen in de maand mei van plan is geweest om te stoppen met roken door het coronavirus. Rokers die het virus oplopen lopen een groter risico op ernstigere symptomen.
Lees meer bij The Hippocratic Post

Nieuw-Zeeland: Aantal verkooppunten in de buurt van jongeren heeft invloed op rookgedrag
Uit een nieuw onderzoek van de Univerity of Otago in samenwerking met andere universiteiten waaronder die van Bath, blijkt het aantal tabaksverkooppunten dat zich in de buurt van jongeren bevindt van invloed te zijn op hun rookgedrag. Hoe meer er zijn, hoe meer er met roken geëxperimenteerd wordt.
Lees meer bij Science Direct

Turkije: President beschuldigt tabaksindustrie van moedwillig verslaafd maken jongeren
“De tabaksindustrie vult al decennia haar zakken door miljoenen jongeren van hun vrijheid te beroven en hen een levenslange verslaving op te dringen.” Dat zei de Turkse president Erdogan op Wereld Niet Roken Dag (31 mei). Daarna kondigde hij flinke accijnsverhogingen aan om roken verder te ontmoedigen.
Lees meer bij AA

tags:  mentholban | #QuitforCovid | jongeren | e-sigaret | accijns