line
not a better tomorrow-1

BAT klopt zichzelf op de borst: zijn rokers blijven roken, ook in coronatijd

vrijdag 01 mei 2020

UPDATE 05-05-2020
Andy Rowell, directeur van het Tobacco Tactics-team, onderdeel van de Universiteit van Bath, heeft een open brief aan British American Tobacco (BAT) geschreven. Daarin noemt hij de acties van BAT tijdens de coronacrisis onverantwoord en hypocriet.

Door de webredactie

Ieder jaar gaan er wereldwijd 8 miljoen mensen dood aan de gevolgen van roken. Het is de voornaamste oorzaak van vroegtijdig overlijden. De meerderheid van de tabaksdoden valt in ontwikkelingslanden. Ook lopen rokers die corona krijgen een hoger risico om te overlijden dan niet rokers. Dat somt Andy Rowell op, directeur van het Tobacco Tactics-team, onderdeel van de Tobacco Control Research Group van de University of Bath, in een open brief aan British American Tobacco. “Daarom vinden de Tobacco Control Research Group en ASH (antirookgroep Action on Smoking and Health – red.) dat BAT cynisch en onverantwoord bezig is door juist nu met een campagne te starten om haar imago te veranderen,” schrijft hij.

Alle kleuren van de regenboog

De afgelopen zes weken heeft BAT geprobeerd zich veel maatschappelijk verantwoorder voor te doen, dan het is. Zo heeft de tabaksfabrikant zijn gebruikelijke logo van een tabaksplant vervangen door regenboogkleuren. Ook heeft het de slogan ‘For a better tomorrow’ toegevoegd, een slogan die volgens Rowell eerst werd gebruikt door Nicoventures, de dochtermaatschappij van BAT die zich richt op e-sigaretten.

“In plaats van de schadelijkheid van roken en de rol die dat speelt in de pandemie onder ogen te zien, heeft Jack Bowles, CEO van BAT, investeerders verzekerd dat BAT een veilige keus blijft,” schrijft Rowell. En hij citeert Bowles die tijdens Capital Markets Day inging op de mogelijke risico’s van de pandemie voor de aandeelhouders: “Ik wil twee zaken benadrukken: onze handel is een van de meest veerkrachtige sectoren van de wereldeconomie. We hebben vooralsnog geen enkele verstoring gezien van onze handel.”

Rokers blijven verslaafd

Terwijl er op dit moment alles aan gedaan zou moeten worden om rokers van hun nicotineverslaving af te helpen, zodat ze minder risico lopen als ze met corona besmet worden, meldt BAT bij monde van directeur New Categories, Paul Lageweg, juist dat het BAT lukt om rokers met alternatieve tabaksproducten aan het roken te houden. Terwijl de hele wereld probeert de gevolgen van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, is BAT bezig zo veel mogelijk rokers verslaafd te houden, en dat allemaal onder het hypocriete motto ‘For a new tomorrow’.

ASH heeft een brief aan BAT gestuurd waarin het om opheldering vraagt en ook van de gelegenheid gebruikmaakt om andere vragen te stellen. Hoeveel geld spendeert BAT bijvoorbeeld aan lobbygroepen die voor de belangen van rokers opkomen? Hoe staat het met het strafrechtelijk onderzoek dat naar BAT is ingesteld door het Serious Fraud Office? ASH heeft de tabaksfabrikant verzocht antwoord te geven tijdens de aanstaande annual general meeting met aandeelhouders. Of BAT op de vragen in zal gaan, moet nog blijken.

UPDATE 05-05-2020

ASH heeft een timeline gemaakt van de vele activiteiten van BAT in de afgelopen 12 maanden die het daglicht niet kunnen verdragen. Van onder meer belastingontduiking en kinderarbeid tot sluikreclame en misbruik van de coronacrisis.

tags:  coronacrisis | #QuitforCovid | ASH | rookverslaving | tabaksaandeel | BAT