line
hypocriet cadeau van pmi

Overtreffende trap van hypocrisie: tabaksindustrie schenkt beademingsapparatuur voor coronapatiënten

woensdag 01 april 2020

OPINIE
Papastratos, een Griekse tabaksfabrikant en zusterbedrijf van Philip Morris, heeft vijftig beademingsapparaten geschonken aan de gezondheidszorg in Griekenland om mensen die besmet zijn met het coronavirus te kunnen beademen. Het toppunt van hypocrisie. 

Door Frits van Dam 

De Griekse tabaksfabrikant Papastratos, een zusterbedrijf van Philip Morris, heeft vijftig beademingsapparaten geschonken aan de Griekse gezondheidszorg, opdat deze ingezet kunnen worden om mensenlevens te redden nu ook in Griekenland het coronavirus rondwaart en slachtoffers maakt. Een mooie geste zou je kunnen denken, maar niets is minder waar. Papastratos heeft volgens The Daily Beast zo’n 40 procent van de Griekse tabaksmarkt in handen en verdient daar een slordige 1,3 miljard euro aan. 

De meeste rokers van Europa

Volgens dataverzamelaar Statista heeft Griekenland de meeste rokers van Europa, het gaat om 37 procent van de bevolking (ruim 3,7 miljoen rokers in 2017). Uit een artikel van de Engelstalige online krant Ekhathimerini blijkt dat er in Griekenland jaarlijks 15.000 mensen overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik.

De gevolgen van roken voor de gezondheid zijn talrijk: allerlei kankers waaronder mond-, keel- en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten en COPD. Papastratos verdient dus jaarlijks riant aan zijn ziek geworden vaste, want verslaafde, klanten. Maar nu er een pandemie gaande is van een virus dat zich vooral in de longen manifesteert, wil datzelfde Papastratos laten zien dat het zijn steentje bijdraagt om, zoals een woordvoerder het zei, te helpen bij het ‘afvlakken van de curve’. 

‘Sky-high trots’

Stavros Drakoularakos, communicatiedirecteur van Philip Morris International, schreef op Twitter dat hij “sky-high trots” is op de bijdrage van Papastratos en dat het “bewijst wat je met doorzettingsvermogen en samenwerking kunt bereiken”. Datzelfde Philip Morris zet al decennialang ‘met doorzettingsvermogen en samenwerking’ in op het verslaafd maken en houden van zijn klanten aan zeer verslavende en ziekmakende producten.

Deborah Arnott, chief executive van antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH), merkt op dat de vijftig beademingsapparaten die Papastratos doneert een schijntje zijn in verhouding tot de miljarden die het bedrijf jaarlijks maakt. Niet voor niets zei Arnott dat “roken mensen kwetsbaarder lijkt te maken voor het coronavirus. En als ze het krijgen verergert roken ook de symptomen, waardoor de kans groter wordt dat ze een beademingsapparaat nodig hebben.” 

Nicotine uit de sigaretten

Tabaksbedrijven dragen door de productie en verkoop van sigaretten dus juist bij aan het verergeren van de epidemie. Een paar beademingsapparaten doneren is een hypocriete bijdrage en zet geen zoden aan de dijk. Ervoor zorgen dat vaste klanten kunnen stoppen met roken door bijvoorbeeld nicotine uit de sigaretten te halen, waardoor het makkelijker wordt de laatste peuk uit te drukken en weerbaarder te worden tegen het coronavirus, zou wél een significante bijdrage zijn.

tags:  corona | nicotinereductie | stoppen met roken | PMI | tabaksindustrie