line
van vapen naar roken-1

Onderzoek: Jeugdige gebruikers van e-sigaretten lopen risico te gaan roken

donderdag 12 maart 2020

Jongeren die e-sigaretten gebruiken, oftewel vapen, hebben vijf keer meer kans om gewone sigaretten te gaan roken dan niet-vapende leeftijdsgenoten. Dat brengt recent onderzoek in de VS aan het licht. Nederland zou lering moeten trekken uit deze gegevens.

Door de webredactie

Tieners van 12 tot 17 jaar die in een periode van 30 dagen e-sigaretten gebruikten, (en daarnaast geen gewone sigaretten rookten) hebben een grotere kans een jaar later regelmatige sigarettenrokers te worden dan hun niet-vapende leeftijdsgenoten. Die kans is maar liefst vijf keer zo groot. Dat blijkt uit longitudinaal onderzoek (2013-2016) in de Verenigde Staten, waarvan de resultaten begin deze maand werden gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine (AJPM). 

Nicotine-epidemie

Waarschijnlijk gaan vapende jongeren niet eerst met sigaretten experimenteren, maar is het een ‘robuuste overgang’. Ook denken de onderzoekers dat het promoten van e-sigaretten als minder schadelijk alternatief voor roken leidt tot nieuwe jonge rokers.
Het is geen toeval dat dit onderzoek in de VS heeft plaatsgevonden. Daar heerst namelijk een nicotine-epidemie onder middelbare scholieren: één op de vier (27,5 procent) van de Amerikaanse highschoolstudenten gebruikte in 2019 e-sigaretten, met name de hip-ogende nicotinebom Juul, speciaal ontworpen voor tieners.

Geen adequate leeftijdscontrole

Ook Nederland zou zich achter de oren moeten krabben vanwege de resultaten van het Amerikaanse onderzoek. We weten intussen dat fabrikanten van e-sigaretten zich niet alleen richten op de roker die wil stoppen, maar ook en vooral op jongeren: er zijn e-sigaretten te koop in mierzoete smaakjes en met een ecologische uitstraling. Minderjarigen kunnen deze via webshops zonder adequate leeftijdscontrole kopen (ze hoeven alleen maar aan te vinken dat ze 18 jaar of ouder zijn). Op Kamervragen liet staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten niet in te grijpen, maar dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een testkoopmethode met 17-jarigen ontwikkelt. Ook wil Blokhuis de smaakjes in e-sigaretten niet verbieden. Hopelijk gaat hij er dankzij het Amerikaanse onderzoek anders over denken.

tags:  Juul | vape-industrie | leeftijdsverificatiesysteem | smaakstoffen | jongeren | e-sigaret