line
jeffrey wigand podcast-1

Een Amerikaanse klokkenluider in Amsterdam

woensdag 05 februari 2020

De grootste klokkenluider in de tabaksindustrie ooit, dr. Jeffrey Wigand, was in Amsterdam. NPO Radio2 sprak met hem, onder andere over de stand van zaken in de tabaksindustrie en zijn doorzettingsvermogen in de strijd tegen Big Tobacco.

Door de webredactie

Jeffrey Wigand, biochemicus, klokkenluider en oprichter van Smoke-Free Kids, was vorige maand in Amsterdam om te spreken op een symposium over longkanker. AVROTROS-presentator Simone Walraven interviewde hem bij deze gelegenheid voor haar podcast Simone’s Songlines.

The Insider

Halverwege de jaren 90 onthulde Wigand in de Amerikaanse CBS-talkshow 60 Minutes dat de tabaksindustrie met opzet verslavende en kankerverwekkende stoffen toevoegt aan sigaretten en doelbewust campagne voert om zo veel mogelijk kinderen aan het roken te krijgen. De film The Insider (1999) is geïnspireerd op Wigands verhaal – hij en zijn kinderen werden jarenlang door de tabaksindustrie bedreigd, in een vergeefse poging om hem het zwijgen op te leggen.

Niet overtuigd

Inmiddels is hij 77 jaar en zet hij zijn strijd tegen de tabaksindustrie onverminderd voort. Want, zoals hij zegt in het interview: “Wereldwijd overlijden er jaarlijks 6,1 miljoen mensen aan een tabak-gerelateerde ziekte. Gebeurt er genoeg om dat te voorkomen? Daar ben ik helemaal niet van overtuigd.”

Het interview met Wigand is te beluisteren in de podcast van Simone’s Songlines.

tags:  Smoke-Free Kids | vape-industrie | tabaksdoden | klokkenluider | tabaksindustrie