line
albert-heijn-doodshoofd-1

Albert Heijn dodelijk dom

Dossier: Verkooppunten

dinsdag 28 januari 2020

© illustratie: Clean Air Nederland

In een interview met het AD vorige week vertelde de nieuwe CEO van Albert Heijn, Marit van Egmond, dat er geen ban op sigaretten komt in de AH’s. Clean Air Nederland reageert met een oproep tot boycot.

Door Clean Air Nederland*

Iedere dag raken meer dan 15 kinderen verslaafd door tabak van Albert Heijn, en iedere dag sterven minstens 10 rokers door tabak van Albert Heijn.

Op 25 april vorig jaar hadden we al berekend wat het aandeel van de supermarkten is in de dramatische gevolgen van roken. Albert Heijn blijkt de grootste nicotinedealer van Nederland te zijn en verantwoordelijk voor meer dan 3.600 tabaksdoden per jaar.

Desondanks zegt de hoogste baas van Albert Heijn Marit van Egmond in het Algemeen Dagblad van 23 januari : “Er komt geen ban op sigaretten. Wij adviseren, maar klanten bepalen zelf wat ze kopen.”

Een dodelijk en zwaar verslavend advies in de praktijk; wie een willekeurige Albert Heijn-vestiging binnen loopt ziet als eerste de servicebalie met een enorme muur met sigaretten.

Onze indruk is dat mevrouw Marit van Egmond niet goed geïnformeerd is, haar reactie: “We willen wel voorlopen in het afdekken en ontmoedigen van tabak, maar het is uiteindelijk de keuze van de mensen zelf.”

Wie zich een beetje verdiept in tabak weet dat roken een zware verslaving is met veelal dodelijke afloop. Roken is dus zeker geen vrije keuze maar juist het tegenovergestelde. Als hoogste baas van Albert Heijn behoor je dat te weten.

In supermarktland zijn er al vele goede voorbeelden; Kruidvat en Trekpleister zijn helemaal gestopt met de verkoop van sigaretten, Lidl is ook al grotendeels tabaksvrij en veel ketens hebben nicotineproducten onzichtbaar achter luiken. Dat Albert Heijn “voorloopt in het afdekken en ontmoedigen van tabak” is dus grote onzin. Alleen de omzet is belangrijk, gezondheid en welzijn totaal niet.

De uitspraken van mevrouw Marit van Egmond vinden wij niet ‘een beetje dom’, maar ‘dodelijk dom’. Wat ons betreft tijd voor een grote boycot van Albert Heijn zolang nicotineproducten in het assortiment zitten.

Dit artikel is overgenomen van de website van Clean Air Nederland

tags:  tabaksdoden | tabaksdisplay | CAN | supermarkt | inperking verkooppunten