line
nutriair e-sigaret-1

E-sigaret Nutriair omzeilt reclameverbod als ‘voedingssupplement’

donderdag 16 januari 2020

Clean Air Nederland heeft bij de NVWA een klacht ingediend over verboden reclame voor de uit Amerika afkomstige e-sigaret Nutriair. Om het verbod te omzeilen presenteert Nutriair zich als ‘inhaleerbaar voedingssupplement’.

Door de webredactie

Clean Air Nederland (CAN) heeft op 12 januari melding gedaan van verboden reclame van de Amerikaanse e-sigaretten-producent Nutriair via een eigen, op de Nederlandse markt gerichte website. CAN signaleerde in november al dat Nutriair zich op de Benelux-markt manifesteert met e-sigaretten die, om het reclameverbod te omzeilen, ‘inhaleerbare voedingssupplementen’ worden genoemd. In de tekst op de website stelt de fabrikant dat de producten geen nicotine of tabak bevatten.

Wat de e-sigaretten wel bevatten is THC en CBD, de werkzame stoffen in cannabis. Juist over deze e-sigaretten is beroering ontstaan omdat van de vijftig doden die in de VS inmiddels zijn gevallen door gebruik van e-sigaretten, het merendeel juist deze THC- en CBD-houdende varianten had gebruikt.

Elf smaken

Nutriair wordt aangeboden in “11 geweldige varianten als toevoeging op en ondersteuning van jouw persoonlijke lifestyle!”. Er zijn versies die het immuunsysteem zouden ondersteunen, vitamine B-complex aanvullen, de slaap bevorderen of juist een energie-boost geven. Wie niet beter weet, kan hieruit concluderen dat deze, in werkelijkheid giftige producten, de gezondheid ten goede zouden komen.

Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na de signalering van CAN in november nog geen actie had ondernomen, diende CAN nu een klacht in bij de organisatie die de naleving van de Tabaksproductenwet moet controleren. De NVWA liet in een standaardreactie weten de melding te gaan onderzoeken en binnen maximaal zes weken te zullen reageren.

Sinds juni in Nederland

Nutriair is volgens CAN opgericht door social media-marketingspecialist Josh Matzkin en gevestigd in de staat Florida. In november 2014 is het bedrijf gestart onder de naam Nutrovape, in augustus 2017 is de naam veranderd in Nutriair met de webshop www.nutriair.com. Op YouTube is ook een Engelstalig reclamevideo te zien die in december 2017 is gepubliceerd en sindsdien overigens nog geen 8.000 kijkers heeft getrokken.

CAN stelde vast dat het bedrijf ‘Nutriair Benelux’ sinds 18 juni 2019 op de Nederlandse markt actief is met de webshop www.nutriair.nl. Het bedrijf is echter niet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, wat doet vermoeden dat er alleen een webshop voor de Nederlandse markt is gemaakt. CAN liet onvermeld dat het product ook te koop is via de Nederlandstalige webshop Biovea.

De Wall Street Journal constateerde in oktober dat meer fabrikanten van e-sigaretten de regelgeving trachten te omzeilen door hun producten als inhaleerbare vitaminen te presenteren onder merknamen als Kinin, Monq, Inhale Health en Ripple. Voor zover te overzien worden deze merken niet op de Nederlandse markt aangeboden, maar mensen kunnen ze natuurlijk wel importeren.

tags:  smaakstoffen | CAN | e-sigaret | reclameverbod | nvwa