line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 december 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksverpakkingen met plain packaging ingevoerd in Turkije / E-sigaretgerelateerde longziekte in Verenigde Staten mogelijk verspreid door Dank Vapes / Strengere reclameregels voor e-sigaretten in Ierland / Een op drie Amerikaanse jongeren gebruikt een of meerdere tabaksproducten / Zwitserse overheid verwerpt protest tegen tabaksreclame.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Turkije: Tabaksverpakkingen met plain packaging ingevoerd
De Turkse overheid heeft plain packaging ingevoerd om tabak minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Voortaan zullen de pakjes één standaardkleur hebben en zal 85 procent van het pakje bedekt zijn met gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes. Ook mogen er geen merkuitingen meer op komen te staan.
Lees meer bij Hurriyet Daily News

Verenigde Staten: E-sigaretgerelateerde longziekte mogelijk verspreid door Dank Vapes
In de Verenigde Staten hebben meer dan 2300 mensen een mysterieuze longziekte opgelopen die wordt gerelateerd aan het gebruik van e-sigaretten. Inmiddels zijn 48 mensen overleden. Nu blijkt dat 56 procent van de mensen die deze ziekte hebben Dank Vapes hebben gebruikt. Dit is een namaak e-sigaret. Mogelijk is dit de veroorzaker van de verspreiding van de ziekte.
Lees meer bij The Daily Mail

Ierland: Strengere reclameregels voor e-sigaretten
De Ierse minister van Volksgezondheid wil volgend jaar strengere regels invoeren voor reclame voor e-sigaretten. Hij wil daarbij de reclameregels voor alcohol volgen, die voorschrijven dat er geen reclame mag worden gemaakt rond scholen, crèches en in het openbaar vervoer. Daarmee wil hij voorkomen dat jongeren in de verleiding komen met e-sigaretten te gaan experimenteren.
Lees meer bij The Times

Verenigde Staten: Een op drie jongeren gebruikt een of meerdere tabaksproducten
Uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat een op de drie jongeren een of meerdere tabaksproducten gebruikt. Het meest wordt er gebruik gemaakt van e-sigaretten, maar er wordt ook geëxperimenteerd met gewone sigaretten, sigaren, hookah’s en andere producten.
Lees meer bij B News

Zwitserland: Overheid verwerpt protest tegen tabaksreclame
Een protest tegen tabaksreclame is door de Zwitserse overheid verworpen. Een volksinitiatief waarvoor meer dan honderdduizend handtekeningen waren opgehaald vroeg de overheid een compleet verbod op tabaksreclame in printmedia, online, op posters, in winkels en in bioscopen in te voeren. Ook moest sponsoring door tabaksfabrikanten verboden worden. De overheid vond het voorstel te ver gaan en heeft het verworpen.
Lees meer bij Swissinfo

tags:  longziekte | tabaksreclame | plain packaging | jongeren | e-sigaret