line
see buy fly bye bye tobacco-1

Ook Schiphol vindt verdienmodel tabak belangrijker dan gezondheid van z’n klanten

maandag 09 december 2019

Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Schiphol Airport Retail de overheid heeft gevraagd om een uitzondering op het uitstalverbod op tabaksproducten dat in 2021 ingaat. Ook wil het dat klanten zichzelf kunnen blijven bedienen en tabak naar believen kunnen pakken. 

Door de webredactie 

Het voorgenomen uitstalverbod dat per 1 januari 2021 ingaat, moet ervoor zorgen dat alle tabak uit het zicht wordt gehaald. Doordat sigaretten en aanverwante artikelen niet meer aantrekkelijk gepresenteerd worden, zal de verleiding om ermee te experimenteren afnemen, vooral voor jongeren.
Schiphol Airport Retail (SAR), dat over de taxfreeshops op de luchthaven gaat, is van plan om in de winkels een aparte ruimte in te richten waar tabaksproducten uit het zicht verkocht worden. Dat blijkt uit een brief die SAR op 1 augustus jl. naar het ministerie van Volksgezondheid heeft gestuurd en die onlangs is vrijgegeven. 

Verbod op zelfbediening

SAR gaat die tabaksruimtes naar eigen zeggen zo ontwerpen dat tabaksproducten in de winkels of vanaf de toegang van de winkels niet meer te zien zullen zijn. Wel komt er op de ruimtes te staan dat er tabaksproducten verkocht worden en dat die alleen aan personen van 18 jaar en ouder gesleten zullen worden.
Omdat er ook een verbod op zelfbediening voor tabaksproducten komt, verzoekt SAR de overheid wel om een uitzondering voor taxfreeshops. “Zonder selfservice is er geen efficiënte en bedrijfseconomisch verantwoorde exploitatie van tabaksproducten meer mogelijk in taxfreewinkels op luchthaven.” Met andere woorden: SAR wil dat iedereen die zin in een slof tabak heeft de tabaksruimte kan betreden waar alle tabak mooi staat uitgestald en dat zelf in zijn of haar mandje kan doen. Dat scheelt weer een verkoper.
SAR vraagt staatssecretaris Blokhuis om een speciale bepaling in de wet op te nemen waardoor het bedrijf toestemming krijgt voor het inrichten van de tabaksruimtes en ook voor uitstel om deze ruimtes te kunnen maken.

Shop-in-shop

Maar het ministerie van Volksgezondheid heeft weinig zin in om de regels voor taxfreeshops aan te passen, zo blijkt uit het onlangs vrijgegeven antwoord aan SAR. Omdat er sprake is van een shop-in-shop-constructie zijn ook deze winkels verplicht om het uitstalverbod toe te passen. Hoe ze dat doen, mogen ze zelf weten volgens de overheid. Het kan met gordijnen of met afsluitbare deurtjes. Maar ín de ruimtes moet tabak dus ook uit het zicht komen te staan. “Dat de tabaksproducten niet zichtbaar zijn vanuit de ruimte waar de andere producten worden verkocht, doet daar niets aan af.”

Als-dan

Ook het verbod op zelfbediening wordt van toepassing op taxfreeshops. Mensen kunnen dus niet zelf een slof sigaretten in hun mandje doen. Als SAR van de verkoop van een verslavend en dodelijk product wil blijven profiteren, moeten de winkels dus een verkoper inhuren, die achter de gordijntjes of deurtjes mag komen om de gevraagde tabaksproducten op te zoeken en aan te reiken.

tags:  taxfreeshop | zelfbediening | uitstalverbod | tabaksverkoop | displayban