line
jti-in-de-telegraaf

De Telegraaf plaatst verboden advertentie voor e-sigaret

vrijdag 18 oktober 2019

UPDATE 18-10-2019
Reclame maken voor sigaretten én e-sigaretten is verboden. Maar in De Telegraaf stond onlangs een grote advertentie van tabaksfirma Japan Tobacco International voor hun e-sigaret. TabakNee heeft aan de bel getrokken bij waakhond NVWA.

Door de webredactie

“Het is tijd om de lucht te klaren”, zo luidt de kop van een paginagrote advertentie in De Telegraaf van 15 oktober – een advertentie van tabaksfirma JTI (Japan Tobacco International), producent van onder andere Camel en Winston. In de wakkere tabakskrant van Nederland maakt JTI echter geen reclame voor haar gewone sigaretten, maar voor haar nieuwe e-sigaret, die ‘enorme kansen’ biedt, zoals JTI-topman Daniel Sciamma tegen de The Sunday Telegraph heeft gezegd.

Advertorial

JTI maakt van de advertentie een ‘informatief’ en journalistiek geschreven verhaal met ‘objectieve’ informatie over de e-sigaret, een soort advertorial. Aanleiding is de onrust die in de VS is ontstaan, waar meer dan duizend zieken en tientallen doden zijn gevallen onder mensen die hebben gedampt. Dat komt omdat e-liquids vermengd waren met THC-olie, schrijft JTI. Daarmee zou het vuiltje uit de lucht zijn en wordt het Nieuwe Roken – inclusief de e-sigaret van JTI – de hemel in geprezen.

Trofee

Alle bekende verkooppraatjes van Big Tobacco worden uit de kast gehaald en Gera Nagelhout, gerenommeerd tabaksonderzoeker van de Universiteit Maastricht, is een ware trofee. Nagelhout heeft in de Volkskrant gezegd dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, verwijzend naar een dubieus Brits onderzoek dat allang onderuit is gehaald. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Bovendien zijn de gevolgen op lange termijn nog niet bekend.

Verboden

Reclame maken voor e-sigaretten is verboden. De Telegraaf had deze advertentie dus nooit mogen plaatsen. TabakNee heeft hierover melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, met de vraag welke sanctie aan De Telegraaf wordt opgelegd.

UPDATE 18-10-2019

De NVWA heeft vlot gereageerd op onze melding, de woordvoerder schrijft: “Deze advertentie is bij ons bekend; we hebben het in onderzoek.”

tags:  vape-doden | tabaksreclame | JTI | e-sigaret | reclameverbod | nvwa