line
bat belastingclaim-1

Belastingdienst eist miljard euro van British American Tobacco

maandag 23 september 2019

De Nederlandse belastingdienst eist een miljard euro van British American Tobacco vanwege vermeende belastingontwijking. BAT heeft de claim bevestigd aan De Onderzoeksredactie.

Door de webredactie

Tussen 2003 en 2016 heeft British American Tobacco de belasting ontweken in Nederland. Althans dat stelt de belastingdienst. Daarom heeft het een eis neergelegd van 902 miljoen pond (omgerekend ruim een miljard euro). BAT produceert bekende sigarettenmerken als Lucky Strike en Camel, en is actief op meer dan tweehonderd markten in de hele wereld. Een deel van BAT’s inkomsten stroomt via een holding in Amstelveen.
BAT noemde de claim van de belastingdienst kort in haar jaarverslag over 2018 (pag. 211) en heeft de claim bevestigd tegenover De Onderzoeksredactie, een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek. Uit onderzoek van De Onderzoeksredactie blijkt dat de claim van de Belastingdienst samenhangt met oneigenlijk gebruik van interne verrekenprijzen. Hierdoor zou BAT tussen 2003 en 2016 grote bedragen aan Nederlandse belastingen hebben vermeden.

Weston Investements

Het gaat om leningen die door de Nederlandse holding aan BAT-dochters in het buitenland werden verstrekt. De holding betaalde daarvoor een tarief aan de Britse moedermaatschappij, die voor de leningen garant stond. Volgens de Belastingdienst lagen die tarieven boven wat in de markt gebruikelijk is, met het eigenlijke doel om in Nederland minder belasting te betalen.
Volgens NRC Handelsblad stond eind 2017 een bedrijfsvermogen van ruim 10 miljard euro bij de Nederlandse holding van BAT geparkeerd. NRC: “In 2017 stroomde via deze holding bijna 1,6 miljard pond (1,8 miljard euro) naar het moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, genaamd Weston Investments Ltd. Over deze inkomsten betaalde Weston Investments nauwelijks belasting, zo blijkt uit het eigen jaarverslag. De 1,6 miljard pond leverden een belastingaanslag op van 1,6 miljoen pond; een belastingdruk van 0,1 procent.”

Verrekenprijsdiscussies

BAT bestrijdt dat ze de belasting heeft ontdoken. Tegen NRC zegt een woordvoerder van BAT: “British American Tobacco voldoet volledig aan alle toepasselijke wet- en regelgeving in alle tweehonderd markten waarin we actief zijn.” De tabaksfabrikant wil desnoods naar de rechter stappen. Zo’n procedure kan zo’n drie tot vijf jaar duren.
TabakNee vroeg de Belastingdienst verschillende keren om een reactie, maar kreeg geen antwoord. De claim tegen BAT heeft niet speciaal iets met tabak te maken, maar meer met bedrijfsvoering en past in een strengere aanpak van multinationals die sinds 2013 langzaam op gang komt. Volgens de Belastingdienst zijn er “verrekenprijsdiscussies gaande met verschillende multinationals over bedragen van meer dan 100 miljoen euro.”

tags:  Belastingdienst | BAT | onderzoek | tabaksindustrie