line
pr flop-1

Uitzetting Stichting Rookpreventie Jeugd uit Alliantie pr-blunder van het jaar

dinsdag 03 september 2019

Website Sprout inventariseerde de ‘pr-tops en -flops 2019 so far’. Het gedwongen vertrek van Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij wordt de grootste pr-flop genoemd. En de site legt ook uit waarom.

Door de webredactie

Communicatie-expert Leonne van de Ven trok voor de website voor jonge ondernemers Sprout de belangrijkste ondernemerslessen uit vier pr-cases. “Veel ondernemers staan in de startblokken om het laatste kwartaal van 2019 nog te knallen met een mooie publiciteitsstunt,” aldus Van de Ven. Ze beschrijft hoe verschillende communicatie-acties de afgelopen maanden, bedoeld en onbedoeld, breed uitgemeten werden in de media. “Dat zorgde voor hoge ogen en/of boze tongen. Het was weer genieten voor de pr-adviseurs in Nederland.”
De eerste case die ze onder handen neemt is de Victim Fahion pr-campagne van ProRail. De grootste ‘top’, volgens Van de Ven, met name omdat ProRail de campagne, die uit de hand dreigde te lopen, op het juiste moment stopgezet heeft.
Maar dan nummer 2.

Break-up via de media

“Een gedwongen vertrek van twee longartsen uit de Alliantie Nederland Rookvrij zorgde voor een spektakel in het medialandschap. Wat bleek: het besluit was niet zozeer een gezamenlijke geweest van de leden van de Alliantie. Bovendien was niemand vooraf geïnformeerd.
Het gevolg: onrust en dreigementen door andere prominente deelnemers van de Alliantie, uitgespeeld via de media. Ook de twee longartsen kregen het podium om ‘hun kant’ van het verhaal te vertellen. Flop!”

Publieke vechtscheiding

“Een publieke vechtscheiding,” vervolgt Van de Ven, “is een goed recept voor aandacht. Wees eerlijk: we smullen allemaal van een beetje sensatie en moddergooien. Het risico is wel dat je als ‘verliezer’ uit de bus kunt komen. Hoe goed doordacht en hoe gegrond de beweegredenen ook zijn, je kunt een backlash verwachten. Zeker als je niet alle neuzen in dezelfde richting hebt en wanneer onverwacht het verhaal via de media wordt gedaan.
In dit geval was er geen sprake van begrip of werd er vanuit de beslissers geen handreiking gedaan voor een harmonieuze scheiding. Dat geeft een vervelende bijsmaak. Bovendien ruimte voor anti-antitabaksgroepen om met vingers te gaan wijzen naar het onbetrouwbare karakter van de club.”

Uit betrouwbare bron weet TabakNee dat de Alliantie Nederland Rookvrij werkt aan een andere bestuursstructuur.

tags:  alliantie | SRPJ | rookvrije generatie | tabakslobby