line
fusie der giganten

Philip Morris en Altria plannen monsterfusie om e-sigaretmarkt te domineren

vrijdag 30 augustus 2019

Philip Morris International en Altria hebben bekendgemaakt te willen fuseren. Als die fusie doorgaat, ontstaat er een bedrijf dat meer dan 200 miljard dollar waard is. Volgens The Financial Times is het de bedoeling om de krachten te bundelen om als winnaar uit de strijd op de alternatieve tabaksmarkt te komen.

Door de webredactie

Tien jaar geleden splitste Philip Morris Companies zich nog op in Altria en Philip Morris International (PMI), waarbij eerstgenoemde zich met merken als Marlboro en L&M op de Amerikaanse markt zou gaan richten en PMI zich op de rest van de wereld zou storten. Maar dinsdag 27 augustus maakten beide tabaksfabrikanten bekend weer samen te willen gaan, een monsterfusie waarmee het nieuwe bedrijf meer dan 200 miljard dollar (omgerekend 180 miljard euro) waard zal zijn.

Krimpmarkt vs. groeimarkt

Volgens NRC Handelsblad draaide Altria met 8300 werknemers in 2018 een omzet van 20 miljard dollar (18 miljard euro). PMI’s omzet was dat jaar 30 miljard dollar (27 miljard euro). Daar werken 77.000 mensen. De marktwaarde van beide bedrijven ligt veel hoger. Altria is 88 miljard waard en PMI 121 miljard.
Vorig jaar werden er volgens hetzelfde NRC-artikel wereldwijd 4,5 procent minder sigaretten verkocht dan in 2017. Daartegenover staat dat de verwachting is dat de markt voor de e-sigaret de komende vijf jaar jaarlijks 8 procent zal groeien. The Financial Times haalt dat aan als dé reden voor de fusie. Altria en PMI willen de krachten bundelen om marktleider te worden op alternatieve tabaksproducten.
Eenzelfde strategie was in 2017 te zien, toen nam British American Tobacco voor 50 miljard dollar Reynolds Inc. over, waarmee het bedrijf de grootste tabaksfabrikant ter wereld werd. Volgens The Guardian was dat toen ook om de productie van e-sigaretten te vergroten.

Keiharde race

De race op de markt voor alternatieve tabaksproducten is sindsdien keihard doorgegaan. Altria kocht voor 13 miljard dollar een aandeel van 35 procent in e-sigaretfabrikant Juul, de huidige marktleider in de Verenigde Staten. Daarbij heeft het ook voor 2,4 miljard dollar een aandeel van 45 procent genomen in het Canadese bedrijf Cronos, dat cannabisproducten ontwikkelt om te dampen.
PMI heeft verder vol ingezet op de verkoop rond de IQOS. Volgens The New York Times zouden de bedrijven met Juul en IQOS samen de e-sigaretmarkt domineren.
Of de fusie tussen Altria en PMI doorgaat, staat nog niet volledig vast. Investeerders bleken de aankondiging van de fusie niet per se te waarderen, waardoor de aandelen van beide bedrijven in waarde daalden. Ook moeten de mededingingsautoriteiten nog naar de deal kijken.

Gezondheidsexperts niet blij

Bloomberg meldt dat gezondheidsexperts niet blij zijn met de voorgenomen fusie. “We zien liever dat deze bedrijven niet samengaan,” zegt Cliff Douglas, vicepresident van de antirookafdeling van de American Cancer Society. Als ze wel fuseren “hebben ze alle reden om ervoor te zorgen dat e-sigaretten zo ontworpen en op de markt gebracht worden dat ze geen echte bedreiging voor sigaretten vormen.” 

Deborah Arnott, voorzitter van antirookorganisatie ASH, maakt zich in hetzelfde Bloomberg-artikel vooral zorgen over wat de fusie zal beteken voor ontwikkelingslanden, waar het roken van gewone tabak nog altijd aan het toenemen is. De fusie zou tot zo’n enorm groot, vermogend en daardoor machtig bedrijf leiden dat met lobby en rechtszaken tegen alles zal strijden wat hem niet bevalt, dat het voor overheden van ontwikkelingslanden moeilijker zal worden om striktere antirookmaatregelen in te voeren.

tags:  Altria | tabaksinvestering | PMI | beurs | e-sigaret